Софиянка нае 3 терена в с. Фролош да гледа 100 свободни кокошки и 30 кози в уникална пермакултурна ферма

Първата по рода си биодинамична пермакултурна ферма започва да прави в кочериновското с. Фролош Лилия Елефтерова. Тя ще е върху площ от близо 9 дка и ще представлява затворена хармонична система, която сама задоволява нуждите си от всичко необходимо. В нея ще се отглеждат свободно 100 кокошки и на стр.
30 овце и кози, които ще се изхранват с отгледаната във фермата храна, става въпрос за 150 вида култури. Животинската тор и растителните отпадъци от градината ще се компостират, а компостът ще се използва за оформяне на структурирана и плодородна жива почва.
Във фермата ще бъдат изградени складове за селскостопанска продукция и за селскостопанска техника и инвентар, помощно помещение със съблекални, баня и тоалетна за персонала на фермата, както и спално помещение за работниците, които ще са до 6 човека постоянно живеещи и още между 2 и 10 души временно пребиваващи по време на беритба на културите.
Снабдяването на фермата с вода за питейно-битови цели и земеделски нужди ще се осъществява чрез изграждане на собствен водоизточник с дълбочина около 6 м. За напояване ще бъде изградена модерна капкова система, която включва монтиране на буферен съд с вместимост 6 куб.м. Поливането ще се осъществява гравитачно, по вкопани тръби с изходи при отделните лехи. Фермата ще харчи между 1 и 4 куб.м питейна вода и до 3 кубика на ден поливна. Елефтерова не е посочила колко вода ще й е необходима за кокошките, но тепърва я очаква преписка с ресорните институции, та ще има време да го уточни. Тя вече получи инстуркция да планира тази вода като питейна, защото съгласно наредба 9 от 2011 г. пернатите също трябва пият чиста вода като хората.
За следващия етап дамата е предвидила да монтира и биологична пречиствателна станция, така че тогава от фермата няма да се изхвърля абсолютно нищо.
Идеята на пермакултурните ферми, които са много популярни на запад, е да се създаде земеделска система, наподобяваща максимално работата на природата, и в нея да се постигат свръхрезултати с минимални усилия. В типична пермакултурна система работата е сведена до минимум, отпадъците са превърнати в ресурси, продуктивността и добивите са увеличени и околната среда е възстановена. В пермакултурното стопанство преимуществено се използват възобновяеми ресурси вместо изкопаеми горива, а в градината се набляга на разнообразие от растителни видове, за да може системата да бъде по-продуктивна и по-издръжлива на неблагоприятни явления. В такава ферма отпадъци не съществуват, тъй като резултатите от всеки един процес представляват ресурс за друг процес.
По молба на ?Струма? кметицата на село Фролош Виолета Райнова се запозна в община Кочериново с инвестиционното намерение на Елефтерова и съобщи, че жената не е от нейното село, а е от София. Терените, които иска да ползва за фермата, пък били общински и взети под наем. До момента Елефтерова не се е легитимирала пред селската управа, но вероятно ще й се наложи, най-малкото за да търси работници, освен ако не е решила и тях да ги кара от София.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *