Социалистите в Сандански с ново ръководство! Бившият лидер Андон Ризов зае мястото на подалата оставка заради несъгласие с централата Сн. Стоянова

Андон Ризов е новият председател на общинския съвет на БСП в Сандански. Той бе избран единодушно с гласовете на 40-те делегати, присъстващи на извънредно заседание на 36-ата общинска конференцията на червените в събота. Номинацията на А. Ризов бе единствена, изборът му стана след тайно гласуване.

Избран бе и нов общински съвет на БСП, в който влизат Румен Галинов, Галина Маркова, Лъчезар Владимиров, Таня Петрова, Иван Орешаров, Ваня Гоцева, Мария Василева, Спасена Граматикова, Вера Маринова, Димитрина Стойкова, София Костадинова и Татяна Лиманова. За председател на тричленната Общинска контролна комисия бе избран Димитър Тимушев, а членове са Аспарух Велков и Вангелия Божикова.

Преди това с явно гласуване делегатите прекратиха  правомощията на председателя в оставка Снежана Стоянова и на стария общински съвет. Прекратени бяха и правомощията на председателя на контролната комисия Венера Цулева с мотив: през целия период на съществуването си комисията не се е събрала и не е взела участие в работата на червените. До извънредното заседание и свикване на конференция се стигна, след като общинската организация в Сандански бе оставена на автопилот, без председател и легитимно общинско ръководство.

Както „Струма” писа, в края на септември лидерът на БСП в Сандански Снежана Стоянова хвърли оставка в знак на несъгласие със спуснатата от Националния съвет кандидатура на Младен Тимчев за кандидат-кмет на столетницата. Тогава

Националният съвет отказа да се съобрази с решението на социалистите в Сандански, които издигнаха единствено кандидатурата на Снежана Стоянова за кандидат за кмет. На два пъти председателят на предизборния щаб на БСП Кирил Добрев се опита да убеди местните социалисти, че кандидатурата на Младен  Тимчев е по-добра от тази на Стоянова и че той ще стигне до балотаж. Но на изборите той остана на четвърто място, след избрания нов кмет Атанас Стоянов, след кандидата на ГЕРБ Кирил Котев и кандидата на РЗС Яне Янев.

36-ата конференция бе свикана след провеждане на събрания в 22 общински организации на БСП в общината. Андон Ризов ще е начело на социалистите в Сандански до провеждане на редовната отчетно-изборна конференция, като цикълът за провеждане на отчетно-изборни събрания на основните партийни организации започва от 2 декември и продължава до насрочване на конференция, която се очаква да се свика през месец февруари 2020 година.

На конференцията в събота присъстваха 40 делегати от общо 54 редовно избрани и имащи право на глас членове. Конференцията откри Андон Ризов, който запозна „другарите” защо се свиква извънредното заседание.

„През последните два месеца се създаде кризисна ситуация и напрежението между членовете и симпатизантите на БСП ескалира, а достъпът до клуба на БСП в Сандански е ограничен и за членовете, и за симпатизантите”, заяви пред съпартийците си А. Ризов.

За председателстващ на конференцията бе избран Димитър Тимушев. В залата не присъстваха подалите оставка Сн. Стоянова и някои от членовете на старото ръководство. На конференцията са били поканени всички председатели на партийните организации в общината. 

За първи път санданските социалисти упражниха правото си на вот с явно гласуване, за дневния ред на конференцията и включената допълнителна точка „Базни“. Изборът на председател на БСП, както и председател на контролната комисия и поверителна комисия се проведе чрез тайно гласуване.

На конференцията стана известно, че на 28 ноември Младен Тимчев, който е съветник в Общинския съвет в Сандански от листата на „БСП за България“, е провел заседание с част от общинския съвет на червените. По думите на Д. Тимушев, който е извършил проверка, на това заседание са присъствали председателят на областната организация Валери Сарандев, Димитрина Попова, Николай Марков, Цветан Илиев и Петър Каракичев. 

„Така проведено, заседанието не може да взима решения, тъй като са присъствали едва 4-ма от членовете на общинската организация в Сандански”, каза Д. Тимушев.

„Извънредното заседание на 36-ата общинска конференция е редовно свикано, след провеждане на събрания по основните партийни организации, подписали се върху искането за свикването му, и е легитимно и не може да бъде оспорвано. Идеята бе да се избере ново легитимно ръководство, което да организира провеждането на първия цикъл отчети и избори, съгласно устава на БСП. Решенията на конференцията ще бъдат предадени в деловодството на Областния съвет, както и в деловодството на Националния съвет и партийната контролна комисия. Искаме общинската партийна организация да бъде единна и да си стъпи на краката”, каза А. Ризов.

Новият председател е бил общински лидер на БСП – Сандански в мандата 2012-2016 г. Два пъти е заставал начело на социалистите в курортната община с временно решение на Националния съвет на БСП. Лично настоящият лидер Корнелия Нинова го провъзгласи за временен лидер на общинската организация, след като прекрати мандата на покойния Вихрен Дебренлиев. А. Ризов бе кандидат за кмет на община Сандански на изборите през 2015 г. До 2019 г. до месец октомври бе съветник в Общинския съвет в Сандански. Той бе част от общинския съвет на БСП в Сандански, на който мандатът бе прекратен с решение на 36-ата конференция. 

ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...



Делегатите прекратиха правомощията на Сн. Стоянова и избраха нов лидер и нов общински съвет

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *