СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ „ЗАВРЯХА” ОТ ГНЕВНИ КОМЕНТАРИ: Скандалните туристически пътеки в парк „Рила” за 12 млн. лв. се изродиха в грозни шосета от очукани, неравни и стърчащи каменни тикли

Снимки на туристически пътеки в района на Седемте рилски езера, настлани с грозни и неравни каменни плочи, взривиха за пореден път недоволството на планинарите в социалните мрежи. Те бяха публикувани във Facebook групата “Планинари”  в пост на Явор Първанов, който преди време работил като хижар на местната хижа. Постът е адресиран като поздрав към „Министерство на околната среда, всекакви агенции, свързани с природа, хора и животни, всички дирекции на всички паркове и особено асоциацията с председател Тома Белев, всички спасители, осиновители, лично Грета Тунберг и всекаква правоверна демократично-екологична общност”. Отдолу веднага заваляха иронични коментари като “Да ни е честита новата пътека на Рилските езера, туристите вече спокойно ще разглеждат тези атракции”, “А ескалатор няма ли да сложат?”, “Няма да се учудя, ако до края на сезона има кебапчийници и пицарии по трасето”, „Като гледам качеството на подреждането на плочките би трябвало да го е правил някой с две леви ръце и едно око” и т. н. Във всеки втори от постовете има квалификацията „Това е престъпление”.

Проучване на „Струма” установи, че това е „туристическа пътека”, направена след скандала миналото лято, когато багери започнаха да разкопават и трасират пътеки по европроект за около 12 млн. лв. на Национален парк “Рила”. Тогавашният вицепремиер Томислав Дончев осъди остро намеренията на управата да засипе с чакъл пътеките до Рилските езера, МОСВ обясни мероприятието с необходимост от “рехабилитационно-възстановителни дейности за ограничаване на туристопотока”, а бившият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро разясни: „В Рила трябваше да се направят пътеки с чакъл, ситна фракция, за да вървят по тях хората, да не съсипват планината. Затова се е качил багер, който стоял около 2 часа и самата охрана се качила и го върнала. Има прокурорска проверка, няма да има багери там. Проектът ще продължи с коне – карат се до хижата инертни материали и се качват горе с торби и се правят пътеки”.

Пътеката с грозно одяланите камъни всъщност е резултат от „преработката” на същия проект, който миналата година възмути българите.

Припомняме, че през 2019 г. Национален парк “Рила” претупа обществената поръчка за 3-те пътеки в доста бързи темпове, а преди финала  бяха отстранени всички участници без крайния победител „Юнайтед пропърти груп“. Впоследствие се оказа, че фирмата  е свързана с общинския съветник в периода 2007-2009 г. Илия Илиев, който беше разследван за търгове на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и изборни престъпления.

Освен с европари, пътеките в парка и със средства на българските данъкоплатци – от общата сума 10,195 млн. лв. бяха финансирани чрез Европейския фонд за регионално развитие на ЕС, а останалите близо 1,8 млн. – от бюджета на България по програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *