Социалният министър Б. Петков след среща с кмета М. Чимев: Социално слаби, назначавани за 14 дни по програми в Дупница, вместо да работят вземат болнични и получават даром пари от държавата

От два дни Дупница се радва на голям интерес от страна на министри от кабинета „Борисов”. След като завчера спешно в града пристигна вътрешният министър Валентин Радев, вчера кметският екип на Дупница посрещна и социалния министър Бисер Петков.

Изпълнението на проект „Работа“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ беше една от основните теми, които министър Петков обсъди на срещата си с кмета на община Дупница инж. Методи Чимев и неговия заместник по социалните дейности Крум Милев, в която участва и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов. В срещата взеха участие и директорите на регионалните бюра по труда в Благоевград и Кюстендил – Станислава Поповска и Наташа Илиева.

След срещата министър Петков заяви, че е разбрал от кмета на общината М. Чимев, че много от социално слабите жители на общината, които получават помощи и са назначавани по програми за по 14 дни в месеца, вместо да работят взимат болнични и по този начин получават пари от държавата, без да положат нито един ден общественополезен труд.

Министър Б. Петков подчерта, че 15% от безработните в община Дупница са млади хора, което на фона на статистиката за страната е по-голяма цифра. Той изтъкна, че много дупничани са емигранти в Италия и оттам подпомагат децата си и те нямат стимул да работят. Единадесет фирми от Дупнишко са пожелали да наемат млади хора на минимална работна заплата от 510,00 лв., която се плаща от Бюро по труда, но само 4 от тях реално са наели безработни.

Петков допълни, че за проекта, който цели да интегрира над 9700 трайно безработни и неактивни лица, са заделени 80 млн. лева по ОП „Развитие на човешките ресурси“. В рамките на посещението си министърът на труда посети работодатели в Дупница, които са наели безработни лица по проект „Работа“, и се срещна със структурите на МТСП в града.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *