Социологът К. Стойчев закъса за посетители в имението в с. Зорница, спешно преустройва една от къщите за гости във винарна

Известният заможен социолог Кънчо Стойчев, който си направи баровско имение върху 600 дка в санданското с. Зорница, явно е закъсал сериозно за клиенти и не може да напълни 11-те си къщи за гости, след като е решил да жертва едната и да направи в нея винарна. Идеята му е в къща №3, където цената за нощувка на вечер е 700 лв., а през деня почиващите могат да пият кафе по 5 лв. и да хапват купичка супа за 30 лв., да бъде обособена самостоятелна винарна за преработка на 10 тона грозде годишно и производство на 5 тона вино. В къщата социологът иска да има избено помещение, място за прием на гроздето, зала за опаковки и бутилиране, зала за депозит и съхранение в съдове, зала за ферментация на червените вина, лаборатория и баня с WC. Предвидено е производствените помещения да се измиват един път годишно, а през останалото време да се извършва сухо почистване, съдовете за съхранение на готовата продукция пък ще се мият извън сградата.

Бъдещата винарна бе въведена в експлоатация като място за нощувка на ВИП клиенти през февруари миналата година и фактът, че оттогава не са минали и 2 години, а социологът трябва да налее още немалко средства в преустройството й, е показателен за посещаемостта в баровския комплекс.

Кънчо Стойчев действа чрез семейната фирма „Борго ла Виня” ООД, в която той и съпругата му Ирена участват с по 37 300 лв., които всъщност са непарична вноска, равняваща се на оценката на терена от 4,035 дка в местността Зигвели на с. Зорница, което е застроената част от семейното имение. Фирмата се управлява от социолога и сина му Марко, кръстен на дядо си – единият от Братя Мормареви /б.р. литературен псевдоним на писателския екип Марко Стойчев и Мориц Йотов, създал множество сценарии за популярни филми/.

Стойчеви се заселиха в Зорница преди десетина години и през 2014 г. набързо изкупиха от жители на това и съседните села Хотово, Спатово, Лозеница и Кърланово нивите им, с което заформиха едно солидно имение от 600 дка, засадени предимно с лозя. Първоначално в затворения комплекс се появиха 6 каменни къщи в мексикански стил, после в съседство бяха направени още 5 къщи за гости. В комплекса има малка винарска изба с доста оскъден асортимент от вина, което най-вероятно ще бъде коригирано с пускането в експлоатация на новата винарна.

През 2015 година Стойчев поиска да прекара водопровод от минералния извор от с. Левуново до с. Зорница с трасе от около 14 километра, получи благословията на тогавашния ОбС в Сандански, хората от Левуново обаче не приеха добре идеята да им вземат минералната вода и на два пъти окупираха залата на ОбС в знак на протест. Социологът обаче в крайна сметка обяви, че сам се отказва от идеята за минералния водопровод, понеже водата щяла да загуби част от температурата си, докато стигне до него. Освен селището в Зорница, където прекарва част от времето си, Кънчо Стойчев е съсобственик и на голф комплекс на морето с хотел, ширещ се върху 1000 дка, в който са вложени 103 млн. евро.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *