Сочен сладкиш с орехи и крем

Необходими Съставки

яйца – 4 бр.

захар – 1 ч.ч.

олио – 1 ч.ч.

прясно мляко – 1 ч.ч.

орехови ядки – 1 ч.ч. смлени

брашно – 1 ч.ч.

грис – 250 г

бакпулвер – 1 бр.

СИРОП

захар – 500 г

вода – 600 мл

ЯЙЧЕН КРЕМ

яйца – 2 бр.

захар – 1 ч.ч.

прясно мляко – 800 мл

брашно – 5 с.л.

ванилия – 2 бр.

масло – 50 г

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте яйцата със захарта и добавете останалите продукти по реда, по който са изписани, като предварително сте смесили брашното с бакпулвера. Сипете сместа в тава с размери 20х35 см, предварително намаслена с олио и поръсена с брашно, заравнете и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса и печете за около 25-30 минути.

Докато сладкишът се пече, сварете сиропа, като смесите захарта и водата, след като заври, варите 5 минути.

Извадете готовия сладкиш и залейте равномерно със сиропа, оставете да се охлажда.

Сварете крема, като в купа смесете разбитите яйца със захарта и ванилиите.

Добавете 100 мл от студеното прясно мляко и брашното, разбъркайте до еднородна смес.

Останалото мляко поставете на котлона да заври и при непрекъснато бъркане добавите яйчената смес, варите до сгъстяване на крема. В края добавете маслото, нарязано на кубчета, и бъркате, докато се разтвори напълно.

Залейте сладкиша с крема и поръсете с 3-4 с.л. смлени орехи, оставете да се охлади напълно и стегне крема за 2-3 часа, сервирате студен.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *