Спад на интереса към имунизацията отбелязват в РЗИ, 19 000 ваксинационни сертификати в Пиринско подлежат на преиздаване по европейски тертип

От вчера започна издаването на сертификатите за ваксиниране срещу Ковид-19 по новия европейски формат. Старите сертификати ще трябва да бъдат преиздадени, а на територията на Благоевградска област това са близо 19 000 граждани. Толкова са ваксинираните лица с втора игла към вчерашна дата. Всички издадени досега сертификати ще бъдат автоматично преиздадени от системата през юни, за да са напълно съвместими със системите на другите държави от Европейския съюз. Това ще става безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система, но може да бъде преиздаден и от личните лекари, заяви за „Струма“ д-р Дафина Тачова, председател на БЛС в Благоевград.

„Нашите пациенти са интелигентни и могат да се справят при получаването на електронен вариант на новия европейски формат. За целта в НЗИС се въвежда ЕГН, номера на личната карта и националния референтен номер на ваксината в стария документ. Ако някой има затруднения и не може да се справи, няма никакъв проблем да му бъде преиздаден на хартиен носител”, обясни д-р Тачова.

Документът може също така да бъде съхранен като файл в PDF формат, което позволява да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство. Старите ваксинационни сертификати ще са валидни до 12 август за България. Макар че вече няма проблем с  количеството и вида на ваксините – само преди два дни пристигнаха рекордните 409 500 дози на  Pfizer/BioNTech, се забелязва понижен интерес към имунизацията от страна на гражданите. Парадоксалната тенденция бе уловена първо от общопрактикуващия лекар д-р Венцислав Даскалов, който разкри зелен коридор за ваксиниране, но сега се потвърждава и от РЗИ – Благоевград.

„В началото имаше голямо желание да се имунизират, но тогава имаше ограничени количества от ваксината. Сега е обратното – има ваксина от всички видове, но няма интерес“, твърди д-р Веселка Мончева от РЗИ. 

В. Мончева

До момента в Благоевградска област са имунизирани 45 363 граждани, от тях 18 878 са със завършен прием с 2 игли. Освен европейските сертификати за ваксиниране, от вчера личните лекари започнаха издаване и на електронни рецепти, което става безпроблемно при бърз интернет. 

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *