Спад на коронаинфекциите в Пиринско, скок на ротавируси и алергии

Устойчив спад на новорегистрираните случаи на Covid-19 в Пиринско се наблюдава през последните дни. Към вчерашна дата заразените за едно денонощие в цялата Благоевградска област бяха 26, като положителните резултати са единични в различните общини.

„От 56 изследвани днес 6 са с коронаинфекция, толкова бяха положителните проби и в сряда. В момента е сезонът на алергиите и хора, които за пръв път получават сенна хрема, се изследват за коронавирус, но резултатие им са отрицателни. Не е пречка такива пациенти да се ваксинират, но е препоръчително седмица преди първата игла и още 7 дни след това да приемат противоалергични медикаменти по предписание на лекар специалист. Ако вървим с това темпо на имунизация – по 30 000 ваксини на ден, в края на юли-август може да постигнем колективен имунитет в страната“, заяви д-р Цветанка Иванова, началник на Микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград.

Пренебрежимо малко са хоспитализираните пациенти с усложнения от коронавирус в болницата. Във вътрешно отделение се лекуват под 10 човека, като завчера са приети три жени – две около 50-годишни и една 70-годишна, с ковидни пневмонии. Четирима са болните в хирургичното отделение и след като бъдат изписани, ковидният сектор ще бъде закрит. За хората, които са под карантина и са на домашно лечение от коранавирус, е важно да знаят, че ако им се наложи да отидат на преглед или изследвания при лекар или зъболекар, трябва предварително да се свържат с РЗИ и да уведомят. Само така може да са спокойни, че няма да бъдат санкционирани за нарушение на карантината, за което следят контролните органи от полицията, обясни директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

На фона на утихването на третатата вълна на коронавируса, в момента се забелязва повишаване на ротавирусите. „Има лек ръст на вирусните инфекции при децата. Оплакванията са за хрема, кашлица и повишена температура, но добрата новина е, че децата бързо се възстановяват и вирусът преминава без усложнения”, заяви педиатърът д-р Христина Марянова.

Пациенти с грипоподобни симптоми са преминали и през кабинета на личния лекар д-р Виктория Каракостова. „Симптомите са висока температура, кашлица и задължително хрема. Имам пациенти, които през октомври-ноември са си правили противогрипни ваксини, чиято шестмесечна защита вече е изтекла, и сега имат вирусна инфекция, която е типична между двата сезона – пролет и лято”, добави д-р Каракостова.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *