Спанакът – лечителят сред зеленчуците

Знаете ли кой зеленчук можем спокойно да наречем суперхрана? Той е зелен и много вкусен. Ако не сте се досетили коя е тази храна, бързаме да ви кажем, че става въпрос за любимата храна не само на Попай – спанак.

Родината на спанака е Персия, като съществуват данни за неговото култивиране, датиращи от III-IV век. По-късно е пренесен в Китай. В Европа спанакът попада през средните векове, като първоначално арабите го пренасят в Испания, където дълго време той се радва на голяма популярност сред испанските монаси,пише Дарик. Едва през XX век спанакът започва да се култивира в Европа заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.

Той е богат на белтъчини, въглехидрати, витамините А, В1, В2, В6, РР, С и в по-малко количество витамин К. Има високо съдържание на фолиева киселина, която е особено важна за плода и майката, както и минерални вещества натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед.

Много е полезен за кожата и косата, поддържа способността на мозъка, подсилва сърцето, пази очите, укрепва имунната система.

Става за готвене и е превъзходен за салата.

Спанакът намира приложение в диетичното хранене, тъй като съдържа почти всички известни витамини и е богат на минерални соли, особено на съединенията на желязото.

Затова се използва като диетичен продукт при заболявания на нервната система, изтощение, анемия, хипертонична болест, захарен диабет, гастрит, ентероколит. Има леко тонизиращо, диуретично и противовъзпалително действие.

Затова ако се чудите какво да хапнете днес, ви предлагаме вкусна спаначена супа или просто салата със спанак, козе сирене и кедрови ядки, дресинга оставяме на вас!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *