Спанак с яйца и сос бешамел на фурна

Необходими продукти:

4 яйца

За зеленчуковия слой:

200 г. гъби (печурки, кладница или друг вид по желание)

30 г. масло

1 морков

2 стръка пресен лук

1 стрък пресен чесън

300 г. пресен спанак

2-3 стръка пресен джоджен

сол и черен пипер

Сос Бешамел:

30 г. масло

30 г. брашно

200 мл. прясно мляко

щипка индийско орехче

сол, черен пипер

За поръсване:

50 г. твърдо сирене (или кашкавал)

1-2 с. л. галета

Начина на приготвяне:

Яйцата се сваряват за 6-7 минути, охлаждат се и се обелват.

Спанакът се почиства, измива се под течаща вода и се нарязва на едро.

В тиган се загрява маслото и се запържват гъбите, нарязани на тънки филийки. Към тях се добавят настърганият морков, нарязаните на ситно зелен лук, чесън и джоджен. Овкусява се със сол и черен пипер. Накрая се добавя спанакът, похлупва се с капак и се дърпа от огъня. Остатъчната топлина на тигана е достатъчна, за да задуши спанака без да губи цвета си.

Сос Бешамел

Маслото се загрява и в него се запържва брашното. Налива се прясното мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти при непрекъснато бъркане.

Сглобяване:

Задушените зеленчуци се прехвърлят в огнеупорен съд, заливат се с половината от соса Бешамел и се настъргва сирене (кашкавал). Върху тях се подреждат яйцата, разрязани наполовина. Залива се с останалия сос и се поръсва с останалото сирене и галета. Ястието се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 10-15 минути докато се образува хрупкава коричка от сиренето и галетата.

Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан зелен лук или магданоз. По желание може да се приготви в индивидуални купички и да се сервира като топло предястие.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *