
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
БЛАТОВЕ
яйца – 4 бр.
захар – 1 1/2 ч.ч.
ванилова захар – 1 пак.
спанак – 125 г бейби
олио – 1/2 ч.ч.
прясно мляко – 1/2 ч.ч.
брашно – 2 1/3 ч.ч.
бакпулвер – 10 г
КРЕМ
прясно мляко – 700 мл
яйца – 3 бр.
захар – 7 с.л.
царевично нишесте – 3 с.л. пълни
ванилия – 1 бр.
лимон – кората на половин лимон
маскарпоне – 250 г
ЗА ДЕКОРАЦИЯ
шоколад
пресни плодове
трохи от бл
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте и отцедете добре спанака, след което го смелете в блендер заедно с прясното мляко – до гладка консистенция.
Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар на пухкав крем с миксер на високи обороти, докато сместа удвои обема си и захарта се стопи.
Към тази смес прибавете последователно смления спанак, олиото и брашното, смесено и пресято с бакпулвера, като продължите да бъркате с миксер, но на най-ниските обороти.
Разделете сместа за тортените блатове в две купи (за да получите равни по дебелина блаатове) и след това прехвърлете всяка част в тава, покрита с хартия за печене 26 см.
Печете спаначените блатове в загрята на 170 градуса фурна за около 18-20 всеки.
За готовност проверете с дървено шишче.
Готовите блатове извадете от формата за печене, махнете хартията и оставете напълно да се охладят.
Пригответе крема, като разбиете яйцата с царевичното нишесте.
В касерола сложете прясното мляко, захарта и ванилията и ги загрейте почти до завиране.
След това дръпнете касеролата от котлона и добавете на струя жълтъците с нишестето, бъркайки.
Върнете крема на котлона и го сварете, докато на повърхността започнат да се образуват балончета и сладкарският крем се сгъсти.
Към готовия крем прибавете фино настъргана кора на половин лимон, разбъркайте и го покрийте със стреч фолио, за да не се образува коричка, след което го оставете да се охлади, до стайна температура.
Щом кремът за торта се охлади, прибавете към него маскарпонето и разбъркайте за кратко с миксера, само колкото да се смесят и да се получи хомогенна смес.
Изравнете блатовете с нож и може да сглобите сметановата торта.
Поставете единия блат в подходящя чиния или поднос за торта и го стегнете с регулируем ринг.
Покрийте блата с половината от крема и продължете по съшия начин с другия блат и останалия крем.
Заравнете с шпатула и поръсете спаначената торта с малко трохи които си направете от изрезките на блатовете.
Аз декорирах тортата и с малко шококадови фигурки и свежи малини.
Приберете пролетна спаначена торта в хладилник за поне 12 часа, за да стегне добре, след което може да и се насладите.