„Спасителят“ на благоевградската икономика Д. Тадаръков подари концепцията си и на Тутракан и Видин…

„Спасителят” на благоевградската икономика проф. Димитър Тадаръков, който разработи целево и подари на общината „Концепцията за развитието на Благоевград 2021-2040 г“., преди няколко дни предложи абсолютно същата концепция и на община Видин. Единствената разлика е, че програмният документ вече се нарича „Концепция за развитието на община Видин 2021-2040 г“.

В нея се говори за същата свободна икономическа зона, мерки за стимулиране и привличане на инвеститори и т. н., каквито Тадаръков обещаваше на благоевградчани.

Във Видин Тадаръков представил концепцията по покана на местния кмет д-р Цветан Ценков в присъствието на областния управител Огнян Асенов и цяла плеяда местни управници, представители на бизнеса и на неправителствени организации, както и граждани.

През март тази година документът, този път наречен „Концепция за развитие на община Тутракан“, е представен от Димитър Тадаръков и в Тутракан с обещанието за свободна индустриална зона, външни инвестиции в размер на 50 млн., направени до 2026 г., 500 са и обещаните от Тадаръков работни места.

В Благоевград проф. Тадаръков се появи с концепцията си през декември миналата година и обеща да стартира програмата си за укрепване на общината още през април тази година, когато инвеститорите ще започнат да получават първите данъчни преференции. До  момента нищо такова не се е случило.

Пак от април т. г. Тадаръков обеща и общинските такси също да бъдат намалени, което щяло да доведе до загуби за общината, но до разкриване на нови работни места. Явно и тази концептуална точка обаче е отложена за неопределено бъдеще.

В областния център на Пиринско проф. Тадаръков бе по-щедър на обещания, отколкото в Тутракан – тук той обяви, че само до 2027 г. се очакват да бъдат направени около 100 млн. лв. инвестиции и разкрити 1200 работни места. За тази цел поиска той и част от екипа му да бъдат включени към Общинската администрация.

И в Благоевград, и в Тутракан грандиозните идеи на Тадаръков вече минаха на одобрение през местните общински съвети и на хартия двете общини официално са обявени за свободни икономически зони. Вероятно скоро същото ще се случи и във Видин. И защо не, след като навсякъде Тадаръков дебело подчертава, че подарява въпросната концепция на съответната община и не иска нищо в замяна, само съответната Общинска администрация трябвало да започне да работи по нея. Той самият пък се хвали, че до момента 11 града са поискали да им направи концепция.

Проблемът е, че всяка от идеите на Тадаръков може да стане само след сериозни законови промени, за които се искат много месеци.

А  се оказа, че проф. Тадаръков съвсем не е щедрият и безкористен дарител, за какъвто се представя. Поне в Благоевград той показа, че все пак иска нещо в замяна на концепцията си – разрешително да прави магазин от голяма хранителна верига в приватизирания от него ЗМК, който от години пустее. Само преди около месец ОбС – Благоевград разреши на Тадаръков да прекара през общински земи път до имота си в бившето ЗМК. Припомняме, че професорът го придоби през далечната 1996 г., когато ЗМК бе включен в правителствения списък на Жан Виденов за спешна ликвидация заради дълг от 1 млн. дойче марки към „Булгарлизинг”, чийто собственик бе самият Тадаръков. Веднага след това той разпродаде цялото оборудване за скрап, изхвърли на улицата стотици работници и вкара в празните му халета 10 луксозни БМВ-та с идеята да ги продаде на тогавашното НС. През 2008 г. приватизаторът прехвърли бившия ЗМК на брат си Димо и фирмата бе  прекръстена на „Бл Рила метал“ АД с предмет на дейност производство на хладилници, фризери, ел. бойлери и печки. Димо Тадаръков има участие и в друго благоевградско дружество – шивашкото „Милена“ АД, което бе раздържавено чрез инвестиционни бонове през 1997 г. и негов главен акционер стана фондът „Булгарлизинг”. То поне няма база, та да се чудят братята кому да я продадат.

Тадаръкови  имат и други собствености в Югозапада – в Гоце Делчев и Банско, затова няма да бъде изненада, ако прословутата концепция бъде дарена и на някоя от тези общини…

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Мама Божка

    Още когато го показаха миналата година този изпечен мошеник, “проф.” от Библиотекарското котило на ДС колкото и пишман-“проф.”, именуващ се ректор на ЮЗУ, предупредих, че нищо добро за града и общината няма да се случи. Този закоравял крадец-комунист от 30 години само смучи от държавата чрез лизинга си и баламосва гламавите местни велможи, случайно докопали се до властови позиции, а вероятно и “стимулирани” с някоя пачка от този кандидат-затворник, бивш е-бач на Светослава (бивша) Тадаръкова!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *