Паркът в Белица приюти 4-месечно осиротяло мече, спасено в Родопите

Паркът за мечки над Белица приюти малкото мече, спасено в Родопите в края на миналата седмица. То е транспортирано в Белица късно вечерта в петък и в момента е изолирано от останалите мечки, а за него се грижат определени гледачи от парка, като това ще бъде ограничено до един човек. Целта е мечето да не свиква с хора, за да може да се адаптира по-лесно към естествената му среда на живот и да може да се справя само. От „Четири лапи” вече полагат усилия да бъде договорено преместването на мечето в специализирания център за осиротели мечета  в Гърция и след адаптирането му да бъде  върнато в естествената му среда в България.

Rescued bear cub in DANCING BEARS PARK Belitsa.

„За момента мечето физически видимо е добре, но все още е стресирано. Това е нормално, защото мечетата са свикнали да живеят в дивата природа. Тук то чува изцяло нови звуци за него, липсата на майката също е допълнителен стрес. Мечките  обгрижват малките си година и половина, дори две, а сега майката я няма и мечето трябва само да изгражда навици и да се учи да оцелява. Ограничили сме достъпа на хора до него и влизат само определени гледачи. Във вчерашния ден бе извършен и преглед от  ветеринарния лекар д-р Никола Кирянски”, заяви управителят на парка Димитър Иванов, който определи състоянието му като задоволително предвид огромния стрес, който е преживяло. То е женско и на възраст около четири месеца.

„Малко по-слабо е, но се надявам, че това ще се оправи с назначената диета. Мечето е обезпаразитено, дадени са му витамини, които да го укрепят и да се съвземе по-бързо. Възрастта му е около четири месеца и е базирано на това, че мечките обикновено раждат в края на януари- началото на февруари месец”, каза Д. Иванов.    

Малкото мече бе намерено и спасено миналия четвъртък от служители на РИОСВ – Смолян. След подаден сигнал то е открито на дърво, а служителите на екоинспекцията са чакали в продължение на часове да слезе, за да може да бъде заловено.

Rescued bear cub in DANCING BEARS PARK Belitsa.

Съдбата на майката все още е неясна. Предполага се, че тя е мъртва, като основните подозрения са, че  е станала жертва на бракониерство или е убита от мъжки, докато е бранела малките си. По думите на Димитър Иванов майка мечка никога не изоставя малкото си и дори е трудно да я отделиш от него. Всичко това е в сферата на предположенията, но според управителя на парка в повечето такива случаи става въпрос за човешка намеса. Не е ясно и дали мечето е било единствено малко. Според Димитър Иванов твърде вероятно е да има и друго мече, тъй като обикновено се раждат по две и в  много редки случаи по едно мече

Паркът в Белица за втори път приютява невръстно мече и екипът вече се е сблъсквал с предизвикателството по  обгрижването им. Първият път беше през 2018 година, когато паркът приюти за близо месец три изоставени от майката си  мечета. Те отново бяха заловени в Родопите, край язовир „Доспат”, и спасени при съвместна акция на екоминистерството, екоинспекцията в Смолян и фондация „Четири лапи“. След 10-месечна реадаптация в специализирания център в Гърция бяха върнати в естествената им среда, на мястото, където са заловени в България.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *