Спасиха бебе, родено със сърце извън тялото

Момиченце, родено със сърце извън тялото, беше спасено от италиански хирурзи в Торино, пише в. „Република“, цитиран от monitor.bg. В операцията са участвали пет екипа от общо 40 медици.

Родителите на детето са италиано-индийска двойка. Те са знаели предварително, че с носеното от майката бебе нещо не е наред и са проучили, че в болницата „Санта Ана“ в Торино работят едни от малкото специалисти в света, които биха могли да го спасят. За тежкото състояние на момиченцето се разбрало от последната ехография. Тогава станало ясно, че то страда от много рядък синдром, засягащ по-малко от един на милион малчугани. При този синдром бебето се развива в майчината утроба без гръдна кост. Ето защо при момиченцето сърцето и част от черния дроб се развили извън тялото. Лекарите наричат този синдром Ectopia Cordis.
По време на фазата на диагностициране на състоянието на бебето, лекарите са установили, че то има и голямо образувание в гърлото, което запушвало дихателните му пътища. Ето защо в 38-ата седмица от бременността лекарите започнали израждане на момиченцето с цезарово сечение, което протекло на няколко етапа. Първо, когато се показала главата на бебето, хирурзите отстранили образуванието в гърлото, като през това време бебето продължавало да получава кислород от плацентата. После лекарите интубирали бебето и едва тогава го извадили изцяло от утробата. След това хирурзите се заели със сърцето и черния дроб, които били извън тялото, като зашили кожата, за да могат органите да останат вътре.
Операцията била извършена преди седмица и оттогава момиченцето е в интензивно отделение. Едва когато то започне да наддава на тегло, ще бъде оперирано отново за реконструкция на гръдната кост и затвяране напълно на гръдния кош.
В сложната интервенция са участвали и медици от други клиники в Торино, сред които и пластични хирурзи.
Сложната операция е извършена когато Торино е тежко засегнат от пандемията от Ковид-19.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *