Спасиха изгубени туристи в Пирин планина

Двама украински туристи са получили помощ от планински спасители в Пирин планина на 4 февруари следобед, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС).

Туристите – мъж и жена, са тръгнали на туристически преход през хижа “Дамяница” към хижа “Вихрен” през Тодорина порта, но са били с неподходяща за зимната планина екипировка. Поради ураганния вятър се отклоняват от пътеката и се изгубват.

Въпреки липсата на телефонна връзка с тях и погрешно подадена от трето лице информация, двамата са открити след двучасова акция в района на Каркъма. Туристите са били премръзнали, но в сравнително добро състояние.

Това е поредна акция за планинските спасители в Банско за последната седмица. При различни инциденти се е наложило шестима скиори, които са карали извън пистите, да бъдат извеждани с моторни шейни.

Всички тези акции, заедно с трагичния инцидент на ски писта от 3 февруари, когато при сблъсък между двама скиори единият от тях почина, прави седмицата на спасителите напрегната.

Преди предстоящите почивни дни планинските спасители призовават любителите на планината да бъдат отговорни към своя живот и този на хората, които им оказват помощ.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *