Специалисти обясняват защо пицата води до пристрастяване

Защо пицата води до пристрастяване? Отговор на този въпрос дават специалисти от университета на Мичиган, САЩ, цитирани от БТА.

От съставките за пица най-добре се съчетават мазнини, въглехидрати и сол – комбинация, която организмът търси и която води до активиране на мозъчната верига, отговорна за възнаграждението.

Сред останалите съставки на едно от най-популярните ястия в света е млечният протеин казеин. По време на храносмилането той отделя казоморфини, които действат на рецепторите за допамин – хормон на удоволствието и възнаграждението, и увеличават производството му.

В допълнение към тези чисто химически процеси, учените говорят за психологическите аспекти, които правят пицата привлекателна. Ароматът и цветът й също предизвикват приятни преживявания. Самият процес на хранене често се свързва със също толкова приятното прекарване в компанията на приятели.

Според изследователите в резултат на това пицата заема първото място сред храните, предизвикващи зависимост. Учените дори я описват като хранителна дрога. По този показател пицата изпреварва продукти като шоколад, чипс, сладолед, бисквити.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *