Специалисти разработиха метод за лесен избор на подаръци

Поведенчески психолози разработиха модел в помощ на колебаещите се какъв подарък да изберат на близките си за Коледа.

„След тази трудна година се увеличи интересът към пълноценните подаръци. Хората искат да вземат на тези, които обичат, нещо смислено за Коледа“ – каза Майк Хюс, един от авторите на изследването.

 Психолозите са се ръководили от труда за йерархията на потребностите от Ейбрахам Маслоу. Според този модел хората са мотивирани да посрещнат основните си нужди, преди да преминат към по-изтънчени. Според тях това важи и за коледното пазаруване.

Според модела повечето хора спадат към четири ключови категории – любопитен дух, амбициозните, общителните или търсещите простота, предава 24 часа.

Любопитният дух е най-щастлив, когато се отдава на страсти и интереси. Такива хора вероятно планират нови авантюри през 2021 г.

Амбициозните са най-щастливи, когато постигат личните си цели и се фокусират върху нови проекти.

Общителните искат да са заобиколени с обичани хора и вероятно социалните контакти много са им липсвали в пандемията.

Търсещите простота се радват на комфорта и обикновените неща в живота.

Психолозите съветват да определим към коя категория спада човекът, на когото избираме подарък, и така да се спрем на най-подходящото за него.

Ако е любопитен дух, подарък е добре да насърчава самоизразяването и творчеството. Ако е общителен, най-уместен е персонализираният подарък. Амбициозните вероятно ще се зарадват на нещо, което признава най-добрите им качества. За обичащите простотата е подходящо нещо практично.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *