
Вкусните и традиционни баници трябва да бъдат приготвени с по-малко мазнина и извара, вместо сирене, а тиквеникът – да е с минимално количество захар
На Рождество Христово приключва дългият коледен пост. И всички, които са го спазвали стриктно, вече могат да похапват „каквото им душа поиска”. Традиционната трапеза, с която обикновено се отбелязва празника, обаче е обилна и мазна. Именно поради това трябва да бъдем изключително внимателни към храните, които ще поднесем.
Основните ястия за коледните празници са приготвени от свинско месо – пържоли, кървавица, прясна наденица, кюфтета, сланина и зелеви сарми с месо. Като добавим към това и изкушенията като слънчогледова баклава, баница с различна плънка (месо, зеле, гъби, праз и тиква), коледни сладки с мед, обилната трапеза може да предизвика истински шок за организма, който се е лишавал 40 дни от наситени мазнини от животински произход, както и от храна, съдържаща висока концентрация на белтъци – мляко, млечни изделия, яйца.
Постите, сами по себе си, представляват своеобразно пречистване на човек от животинските продукти, което има своя положителен ефект, но задължително трябва да се отчита индивидуалното здравословно състояние на всеки. И за да се върне към нормалния си ритъм на работа, без здравословни проблеми и дискомфорти, организмът трябва да бъде захранен с лека храна, като постепенно се включват различни хранителни групи.