Специалист от Кочан стана селекционер на Великобритания по борба, провежда семинари за спецчастите на английската армия

Роденият в сатовчанското село Кочан Любомир Кумбаров стана селекционер на националния отбор на Великобритания по борба. Той бе предпочетен за поста пред иранец и британец. Отговорностите му предвиждат да работи в дългосрочен план, като залага на юноши и кадети, които да се подготвят за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. и да донесат медали за Обединеното кралство.

Българският специалист е един от най-търсените треньори и от състезатели в ММА, граплинг, бразилско джу-джицу… Част от ангажиментите му са свързани със семинари за спецчастите на английската армия. Борбата в рода му е на особена почит, един от братовчедите му – Албен Кумбаров, е европейски шампион от Анкара-89 и трети на световното първенство в свободния стил 4 г. по-рано.

За изграждането на Л. Кумбаров като борец спомага 4-годишният му престой в САЩ, където остава през 2005 г. след студентска бригада. Тласък в кариерата му дава бившата националка Джулиета Окот и с нейна помощ осъществява контакт с колежа „Колби“, който търси състезател в неговата категория. Там успява да мине повече от успешно пробните преборвания срещу трима съперници, а впоследствие получава пълна стипендия. Плановете му да се установи за постоянно отвъд Океана се променят заради неговата приятелка, а сега и съпруга, Инна, която решава да учи стоматология у нас и след дипломирането си той също се връща в родината, за да бъде заедно с нея. Завършва НСА с треньорски и учителски профил, а когато половинката му завършва, заминават през 2009 г. за Англия, където изкарва прехраната си с всякаква работа, но и не спира да търси клуб, в който да тренира. Дава последните си пари да плати таксата и да стане състезател на „City University London“, откъдето само след няколко седмици му предлагат да започне да преподава борба и физкултура на близо 300 деца в столицата на Острова. Същевременно продължава да се явява на състезания, печели редица турнири, взима и наградата за „изключителен борец“ на студентското първенство, печели и националния шампионат по плажна борба.

Преломният момент в кариерата му идва след една случайна среща с Роджър Грейси, 10-кратен световен шампион по бразилско джу-джицу (BJJ), представител на клана Грейси, смятан за основател на това бойно изкуство. Това се случва, докато работи като съветник във фитнес в централен Лондон. Местен военен води децата си в залата и го пита дали иска да тренира състезател по BJJ. Оказва се, че това е Грейси, за когото не е чувал до този момент. По това време през 2013 г. на него му предстои битка с Тим Кенеди в UFC и иска да подобри уменията си в борбата. Благодарение на 37-годишния ни сънародник звездата научава различни техники от най-българския спорт, които умело използва, за да грабне победата в онзи двубой. След това двамата стават приятели, идва и поканата към кочанлията да преподава в академията на Грейси, която е една от най-популярните в света. Постепенно известността на българския треньор започва да расте и той става предпочитан лектор по борба на бойците от смесените бойни изкуства.

„Може да съм навън, но душата ми е в България“, признава Кумбаров, който се гордее с корените си. „Човек винаги трябва да търси предизвикателства, за да върви нагоре. И да има някой, който да е по-добър от теб, за да те стимулира да се развиваш, да те провокира и насърчава да го надминеш. През годините успях да докажа, че българската школа е много силна. Борбата ми е дала страшно много, иска ми се и аз да й дам нещо в замяна. Затова ми се ще да имаме съвместни лагери, да обменяме опит, да доведа британския отбор на турнира „Злати Динев Ройдев“ в Гълъбово, който е един от най-силните за подрастващи. Смятам, че това ще е полезно и за израстването на младите български състезатели. Иска ми се най-българският спорт да продължи да носи победи и радост на страната ни“, каза още Л. Кумбаров.

АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *