Спешна среща в Дупница за водната криза в селата, от 33 общински съветници дойдоха само 10

Председателят на ОбС – Дупница Костадин Костадинов заяви на пресконференция вчера: “Дупница не краде вода. Градът повече от 20 г. не взима вода от яз. “Дяково”. Дупничани не заслужават обвиненията, отправяни към тях”. Изявлението си той направи

след среща на селските управници с кмета на общината Методи Чимев и председателя на ОбС Костадин Костадинов, шефа на ВиК – Дупница Илия Илиев и общински съветници за проблемите с питейната вода в селата. От 33-ма общински съветници на срещата пристигнаха само 10, тя бе закрита за медиите.

След срещата кметският наместник на с. Дяково Росица Илиева заяви за “Струма”: Село Дяково се намира до язовира. В момента само 4 къщи нямат вода, тъй като водата в язовира е по-ниско от дюкера. Казах на жителите на селото, вместо да засаждат зеленчуци в дворовете си и да използват за поливане питейна вода, да си изорат нивите покрай реката, която тече край селото, и там да засадят зеленчуци, ако искаме да имаме вода за пиене. И аз ще си изместя градината в полето, а не в двора на къщата ми”, заяви Р. Илиева.

Кметът на с. Джерман Ангел Цветков заяви: “Казах пред всички, че в селото вода има само в долната част, в горната са на воден  режим целогодишно. Да се търси начин селото да има вода. Водата от извора в м. Бели пат намалява от година на година. Кметът М. Чимев обеща за сметка на общината да се направи сондаж за питейна вода”, заяви А. Цветков.

Кметският наместник на с. Палатово Христо Костадинов се оплака, че дебитът от 60 л от яз. “Даково” не е достатъчен и не захранва горната част на селото.

Проблем с питейната вода има и в селата Делян и Тополница.

Към нас беше подходено с полицейщина и обиди, които нарушават устоите на демокрацията. Обвиненията за незаконни отклонения в с. Яхиново доведоха до запечатването им, но хората са си плащали използваната вода. Автокъщите, ТЕЦ-ът и други предприятия минаха на собствени водоизточници. “Напоителни системи” обаче откъде ще събират пари за заплатите на хората си”?, попита ОбС шефът К. Костадинов.

На срещата стана ясно, че ще се наложи да се възстанови стратегическият водопровод Таушаница-Дренски рид и да се изгради нов водопровод  в четири села. По нареждане на МРРБ селата Палатово и Баланово ще се снабдяват с вода от яз. “Дяково”, като водата се пречиства в пречиствателна станция в ТЕЦ “Бобов дол”. „Търсим вариант за водоснабдяване на селата Тополница и Делян”, заяви К. Костадинов.

На журналистически въпрос, какво става с Водната асоциация в Кюстендилска област, К Костадинов отговори: „Имам  информация, че ЕК се е съгласила да финансира и водните асоциации, в които не са влезли всички общини. Така че се очакват пари за подмяна на водопроводи в община Дупница. Очаква се цената на питейната вода в община Дупница да скочи на 2,02 лв. за куб.м. Местното дружество ще запази кадрите си след влизането ни във Водната асоциация. Може да има малки промени в състава”, заяви К Костадинов.

По повод твърдението на екоминистър Е. Димитров, че ВиК – Дупница е пред фалит, К. Костадинов заяви, че ВиК е в тежко финансово състояние, но ако е трябвало, то е щяло да бъде обявено във фалит от общината.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *