СПЕШНИ МЕРКИ СЛЕД ОТКРИВАНЕТО НА ЗАРАЗАТА! Двама ветеринари инжектираха 500 овце и кози срещу ку-треска за 2 дни в Церово, 72 кошари дезинфекцирани

500 животни в пострадалото от ку-треска село Церово в община Благоевград са обхванати за два дни с антибиотично лечение от двама ветеринарни лекари, предстои поставянето на инжекции и на останалите, общо са около 1000, каза кметът Лефтер Едипов. Той поясни, че днес продължават спешните действия, ще бъдат дезинфекцирани и улиците в селото.

„Обезпаразитени са 72 кошари, всички места, където се отглеждат животни, се третират с препарати, хората оказаха огромно съдействие. Д-р Никола Кирянски и неговият помощник поставят инжекциите – каза кметът и поясни –

Напрежение в селото няма, в неделя  до 14 часа третирахаме животните, след това ги пуснахме на паша. Не може цял ден да ги държим затворени в кошарата, ситуацията изисква бързи действия и те вече са осъществени. На практика всяко домакинство трябва да заплати инжекциите и за дезинфекцията, но хората не отказват и заплащат за услугата, отнасят се с разбиране. След 5 дни отново ще се направят инжекции на животните”.

Преди четири дни стана известно, че сред животните в село Церово има заразно заболяване ку-треска, което бе установено при 5 кози, бяха изследвани още и 3 овце и 2 крави. Положителните проби са отчетени само при козите.

Една положителна проба за ку-треска е установена и при 32-годишен мъж от Церово, който вече е в добро здраве след проведено болнично лечение. На мъжа са направени повторни изследвания, резултатите ще станат известни в началото на април. При останалите изследвани пациенти, общо 10, отчетените проби са отрицателни, съобщиха от Регионалната здравна инспекция на Пиринско.

Близо 20 души от Церово са лекувани в болница с бронхит и пневмония, след като получили грипоподобни оплаквания с обща отпадналост, мускулни болки, обилно потене и главоболие.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *