Спите лошо? Това е признак за 7 опасни болести

Ако не спите добре през нощта или не можете да заспите вечер, това е неприятно, но само по себе си не е много опасно. Но ако проблемите със съня продължават по-дълго от седмица, ако се връщат редовно, е време да посетите лекар. Ще ви разкажем за какви опасни заболявания може да предупреждава безсънието.

Сърдечни заболявания

Според Американския колеж по кардиология, 44% от хората със сърдечни заболявания изпитват различни проблеми със съня. Според лекарите, целият проблем е в застоя на течности, които се натрупват в долните крайници през деня и се преразпределят по цялото тяло през нощта. Във всеки случай, ако редовно изпитвате безсъние или често се събуждате през нощта, посетете вашия лекар и си направете ЕКГ, както и ултразвук на сърцето.

Заболявания на щитовидната жлеза

Хипертиреоидизмът – състояние, при което функцията на щитовидната жлеза се повишава, ускорява метаболитните функции на организма, което кара човек да се чувства тревожен, нервен, а също и с повишена енергия. През нощта това състояние ви пречи напълно да се отпуснете и да заспите.

Ако почувствате нещо подобно и особено, ако сте забелязали други симптоми на дисфункция на щитовидната жлеза, не забравяйте да се свържете с ендокринолог!

Артрит

80% от хората с артрит имат проблеми със съня. Освен това не става въпрос само за болката: при артрит в организма възниква възпалителен процес, което от своя страна, често води до развитие на повишена тревожност. Ако цяла нощ се въртите и не можете да заспите, ако постоянно връщате мислите си към неприятни събития в живота си и се тревожите за бъдещето, се нуждаете не само от лекарства против тревожност, но и от съвети на специалист по артрит.

Алергия

Всеки втори човек, страдащ от една или друга форма на алергия, се сблъсква с нарушения на съня. На първо място, разбира се, това се дължи на отока на синусите: силното запушване на носа и хремата пречат на съня. Ако усетите и сърбеж, кашлица и сълзене, които не са придружени от настинка или грип, свържете се с вашия алерголог.

Хормонални колебания

Средната възраст за настъпване на менопаузата е 51 г., но нарушенията на съня, предизвикани от хормоналните промени, могат да започнат няколко години по-рано. Факт е, че през целия период на пременопаузата производството на прогестерон, хормон, който насърчава добрия сън, постоянно намалява. Ако обаче все още сте далеч от менопаузата и от нощния ви сън остава много да се желае, може би трябва да се свържете с гинеколог ендокринолог и да дадете кръв за анализ на половите хормони. Понякога нарушеният нощен сън може да е предупреждение за синдром на поликистозните яйчници.

Болест на Паркинсон и на Алцхаймер

Неспокойният сън през нощта може да бъде ранен признак на когнитивни заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Паркинсон или Алцхаймер. Трудности при заспиване, събуждане през нощта, както и кошмари и синдром на неспокойните крака – всичко това е повод да се видите с невролог и да проверите състоянието на централната си нервна система. За всеки случай.

Депресия

Безсънието е постоянен спътник на депресията, засяга три четвърти от всички диагностицирани с това разстройство. Освен това, зависимостта е двустранна: не само депресията причинява нарушения на съня, но и липсата на нощна почивка може да провокира развитието на болестта. Ето защо, е важно да следите психологическото си състояние и да посетите лекар, ако чувствате липса на енергия, потиснато настроение и други симптоми, пише zdrave.to.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *