Спокойно върви изборният процес в Пернишка област

Без сериозни проблеми  стартира изборния ден в Пернишка област.  В 14 МИР 121 кандидати за народни представители от 22 партии и коалиции ще се борят за четири мандата. Претендентите за депутатски банки са с 20 по-малко спрямо изборите на 4 април, а партиите и коалициите, излизащи със свои листи са намалели с осем.

Над 110 000 имат право на глас в Пернишка област. Те  гласуват в 262 секционни избирателни комисии, или с три по-малко спрямо предходния вот. Машини има в 157 секции, като в 14 секции са по две – от тях 12 са в областния център Перник и две са в Брезник. Само в най-малката община в Пернишка област – Ковачевци няма машини за гласуване.

Разкрити са седем подвижни секции. Три от тях са в община Перник, две в Брезник и по една в Земен и Трън. Всички са предназначени за хора с увреждания, закрити са СИК-те за карантинирани и поставени под задължителна изолация граждани заради пандемията от коронавирус.

В две здравни заведения – МБАЛ “Рахила Ангелова” и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести са разкрити секции, в които лежащо болните могат да упражнят вота си. В домовете за възрастни хора в региона също има специализирани секции.

Целият състав на ОД на МВР е ангажиран с охраната на изборния процес.

Гласуването в една от секциите на 9-то училище в Перник е започнало по-късно тази сутрин, сигнализираха гласоподаватели. Причината е, че машината е била настроена за друга дата. Наложило се е да бъде извикан специалист. Проблемът е бил отстранен за минути и гласуването е започнало нормало.

Рано сутринта гласуването започна мудно, но към 11,30 часа са гласували 15 744 души, което е 14,47 процента от имащите право на вот, съобщи РИК. Традиционно най-висока е активността в най-малката община в региона – Ковачевци, където до урните са отишли 25 на сто от избирателите. В община Земен своя избор са направили 22 на сто гласоподавателите, в Трън – 19 процента. Най-ниска е активността в община Брезник – 12,51 процента.

    КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *