Спомняте ли си! Историята на жената от старите двулевки

Спомняте ли си какво изображение имаше на гърба на социалистическите два лева, емисия 1962 г.?

Млада берачка с нежни ръце държи натежали гроздове. Снимката е на Кина Гърбова от Сухиндол, пише glas.bg.

А спомняте ли си как се питахме Къде е часовникът на двата лева? 😉

През 1960 г.16-годишната Кина била ученичка в 10 клас в гимназия в Сухиндол. Изпратили ги на есенна бригада на лозята край града да берат грозде.

По същото време в селището пристига известният художник фотограф Любомир Чаракчиев. Той се среща с приятеля си Веселин Байчев и му предлага да направи с негова помощ снимки за изложба.

От близо 200 момичета избира 16-годишната Кина и още три нейни съученички. Те се обличат в национални носии и софиянецът ги фотографира. Кадрите били за изложба в някогашната ГДР.

След известно време Любомир Чаракчиев не без гордост съобщава на своите сухиндолски приятели и модели, че една от снимките е отличена с първа награда на фотоизложба в тогавашната Германска демократична република (ГДР). Той дори намеква, че е възможна появата ѝ и на други места.

После комисия на БНБ подбира най-добрите български снимки, които трябва да послужат за илюстрации на банкнотите от емисия 1962 г.и се спира на тази.

Защо е поставена точно на двата лева? Съвсем според традициите. Открай време народът казва: „Грозд дето е – два да стане, лев дето е – на два да се обърне“. И действително, от 1962 г. цялата страна започва да се любува на красивата девойка, изобразена на гърба на двулевовата банкнота.

Това е една от най-дълго задържалите се банкноти в обращение – цели 34 години!

Заради това, че ликът й е избран да украсява една от банкнотите, от БНБ отпуснали на жената еднократно 200 лв. като стимул и поощрение. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *