Според особеностите на тялото ни: Ето колко вода трябва да пием всеки ден

Макар да чуваме отново и отново колко важно е да пием вода, точното количество, което е достатъчно за нашия организъм, си остава загадка…особено напоследък, когато оставаме у дома по цял ден и се движим по-малко.
За да дадат отговори на тези въпроси, от уебсайта “Eat This” се консултират с Брайън Мунк, сертифициран личен треньор и автор на електронната книга B-Fit: The Ultimate Macro Tracking Guide. Основавайки се на опита си като онлайн треньор с многобройни клиенти, тя споделя някои важни съвета за нужното количество вода според особеностите на вашето тяло.

Изчислете според теглото си
Най-лесният начин да изчислите количеството вода, която трябва да пиете, е да разделите теглото си наполовина. Брайън Мунк обаче използва фунтове вместо килограми като единица за маса и унции вместо литри за вода. За целта умножете килограмите си по 2.205, а полученото число разделете на две и ще получите унциите течност. За да ги превърнете в литри, разделете на 33.814.
Така например ако тежите 61 кг и умножите по 2, в паундове трябва да получите 134.482, а разделено на 2, това прави 67.241. Когато разделим последното число на 33.814, резултатът е 1.99, което е почти 2 литра – нужното количество вода за това тегло.
Сега изчислете своите литри и си поставете за цел да пиете толкова ежедневно!

Сутрин изпивайте по една голяма чаша вода
Сега, когато знаете какво количество да приемате, започнете деня си с голяма чаша вода преди кафето или закуската си – ще усетите огромна разлика. „Това засилва метаболизма ви и зарежда вашето тяло“, казва Мунк. И това не е всичко – тази чаша вода ще ви хидратира и събуди.

Пийте вода продължително и ще се почувствате заредени с енергия
Една чаша вода сутрин помага на тялото ви да се събуди, а непрекъснатото пиене помага на нивото на енергията ви през целия ден.
„Забелязах, че когато пия вода през целия ден, енергията ми не се изчерпва и се чувствам добре. Не съм издута и просто преминавам през деня по-лесно“, казва Мунк. „Имам куп мои клиенти, които спазват този протокол – когато пият необходимото количество вода, разделяйки теглото си на две, енергията им се подобрява изключително много“.

Пийте от хубава чаша
Кейти Бойд, диетолог, препоръчва да намерите приятна чаша или бутилка, която да ви зарежда с настроение – това прави задачата да пиете вода през целия ден малко по-приятна. „Вземете чаша, от която обичате да пиете“, казва Бойд.

Не забравяйте плодове и зеленчуци
Пиенето на вода не е единственият начин да останете хидратирани през целия ден. Има редица богати на вода храни, които също могат да ви помогнат да увеличите дневния прием – сред тях са краставици, праскови, моркови и ягоди.

Проверявайте урината си
Дори вече да пиете изчисленото количество вода, истинският индикатор е урината. Ако приемате достатъчно, според д-р Майкъл О’Брайън цветът, който ще забележите в тоалетната, трябва да е бледожълт.
Докато тестът за урина е прост начин да се оцени правилния прием на вода, има много други признаци, с които тялото ви подсказва, че получава достатъчно вода – ако например се чувствате ненужно гладни или наддавате на водно тегло.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *