Спортен клуб на ветераните в Банско ще спонсорира пътуването на две деца за Международния космически лагер в Турция

Спортен клуб на ветераните в Банско направи възможно участието на миналогодишните стипендианти от конкурса за есе Лъчезара Пиришанчина и Милуш Панчев в Международния космически лагер Space Camp в Турция. Клубът ще дофинансира пътуването на двете деца и това стана ясно на провелата се вчера редовна сесия на Общинския съвет в Банско, на която бяха гласувани средства в размер на 1000 лева за покриване на част от разходите по пътуването на децата. Майката на едно от децата – Панчева, заяви:

„Ние като родители не можем да финансираме пътуването, което е по 1250 долара за дете, защото втората стипендия се отпуска само при партньорство на община Банско и съответния център, а не от родителите като физически лица. Благодаря за подкрепата, но в случая тази сума няма да бъде необходима на децата, ако общината или училището не дофинансират пътуването”, заяви родителката и поясни, че те като родители не са настоявали за спонсорство, но миналата година, още преди децата да се включат в конкурса, е бил поет ангажимент от директора на НУ „Паисий Хилендарски“ Евгения Тренчева за дофинансиране и това е бил мотивът на децата за участието им.

Евгения Тренчева, която е и общински съветник, поясни, че тази година училището няма възможност да задели средства за пътуването поради стартирал ремонт, а отпускане на средства за това пътуване категорично е отхвърлено на Педагогически съвет. Мотивът е бил, че те вече не са ученици там, а и има и други деца, заслужаващи да получат стимулиране.

Председателят на ОбС Димитър Русков изрази мнение, че община Банско има възможности да покрие остатъка от сумата. До дебати по темата не се стигна, тъй като общинският съветник Димитър Юлев, който е и председател на Спортния клуб на ветераните в Банско, пое ангажимент клубът да покрие остатъка от стипендията, необходима за пътуването.

Милуш Панчев и Лъчезара Пиришанчина тази година завършват пети клас. Те завършиха началното си образование в НУ „Свети Паисий Хилендарски“ и са сред отличниците на училището с редица постижения в различни състезания и конкурси. Милуш бе отличникът на випуска, като само дни преди завършването си той спечели златен медал на международното състезание „Математика без граници“, което го нареди сред най-добрите математици в света.

Местните парламентаристи дадоха съгласие и за отпускане на средства за покриване на разходи за дейността по обучението на деца извън организираните ски клубове за изминалия зимен сезон, както и за разходите за възнаграждения на ръководителите на ангажираните в организацията на свободно каращите ски деца. Допълнително средства бяха гласувани и за погасяване на неизплатени обезщетения на служители в клубовете по ски и биатлон за миналия зимен сезон.

Местните парламентаристи гласуваха още отдаването под наем на лекарските кабинети в здравния център. Причината е скорошно изтичане на договорите за наем, което налага преотдаване на помещенията и подновяване на договорите

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *