Спортен лекар от Г. Делчев разреши по две бири на футболистите след мач

Един от доказаните спортни травматолози у нас Иван Дойчев се прибра в родината след края на футболното първенство на Казахстан, където работи в екипа на Стойчо Младенов в тамошния „Кайсар“ и спомогна за историческия триумф с купата на страната. Популярният лекар е роден в Гоце Делчев преди 62 г. и е с Голям шлем зад гърба си в столичните „Левски“, ЦСКА, „Славия“ и „Локомотив“, с пет шампионски титли в колекцията си и участие в групите на Шампионската лига със сините. Докторът разкри любопитни подробности за хранителния и възстановителния режим на футболистите и за преживяванията си в своята богата практика.

„Винаги препоръчвам на играчите да пият по една и даже по две бири след всеки мач, защото пивото е хипотонично. Пицата също е желателна след двубой, но трябва да е добре приготвена. Спомага за възстановяване на енергията и хранителните вещества, които са изразходвани. Въобще храненето и възстановяването на футболистите са от изключително значение. Всички храни са полезни, стига да са в съобразено количество и умерени дози. Например смокинята е много полезна. Неслучайно в нейна чест са издигнати паметници в Турция и Израел. Това е невероятен плод и помага много на спортистите. Който подценява възстановяването, впоследствие ще има травми и няма да е в максимална кондиция не само физическа, но и психическа. Категорично съм против сауната, защото тогава организмът отделя соли и минерали и при липсата им съществува риск от крампи, а оттам ставаш по-податлив на контузии“, споделя медикът и връща лентата към малко известен факт отпреди двайсетина години.

„Беше през 2000 г., когато с ЦСКА бяхме на лагер във Франция. Александър Томаш контузи ръката си. Убеден бях, че се касае за счупена костица. На прегледа в местна клиника колегата французин твърдеше, че става въпрос само за навяхване. Рентгенът обаче потвърди моята диагноза. На другия ден същият лекар дойде в базата ни с покана да започна работа при тях, но му отказах“, разказа Ив. Дойчев.

Двамата му синове се занимават със спорт. Мартин практикува американски футбол, а Стефан ръгби.

СТОЙЧО СТОИЦОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *