Спортният арбитражен съд потвърди наказанието на Русия, но го намали

Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана потвърди санкциите на Световната антидопингова агенция (УАДА) срещу руския спорт, но намали валидността им от четири на две години. Това означава, че състезателите на страната са лишени от възможността да участват на олимпийски и параолимпийски игри, както и на световни първенства под национален флаг за срок от две години, обявиха от КАС.

В същото време екипите на спортистите ще могат да съдържат цветовете на националното знаме, но те ще се състезават под неутрален флаг. Руският химн също не може да се използва по време на състезания.

Изпълнителният комитет на УАДА наложи санкции на руския спорт на 9 декември 2019 година. В основата на това решение бяха заключенията на независими експерти, че базата данни на Московската антидопингова лаборатория, която съдържа резултатите от проверките на руски спортисти за периода от 2012 до 2015 година, е предадена на УАДА в манипулирана форма. Установено е, че са извършени манипулации с данните, чиято цел е да позволи на руските спортисти да избегнат наказания.
Решението на КАС също забранява Русия да не се кандидатира за домакин на големи спортни събития в продължение на две години.

Санкциите на Световната антидопингова агенция обаче няма да попречат на Санкт Петербург да бъде домакин на мачове от Европейското първенство по футбол и на финала на Шампионската лига.

Мачовете от еврошампионата в Русия ще се проведат през лятото на 2021 година, а финалът на Шампионската лига през 2022-а.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *