Спортно оборудване за десетки хиляди евро гние в мазето на прокудения от Якоруда треньор по ски и плуване Св. Похлупков

Спортно оборудване за десетки хиляди евро в момента гние в мазето на прокудения от Якоруда треньор по плуване и ски Светослав Похлупков и мисълта за това вгорчава дните му в Германия, където от няколко години учи хлапетата да плуват. Периодично той или негови приятели прочистват мазето и изхвърлят най-повреденото, а от Германия Похлупков раздава или се опитва да продаде по-запазеното безценно оборудване. Голямата му болка е, че дори федерациите не си мръднали пръста да спасят това, което касае техния спорт, защото Похлупков бе треньор на общински клуб, никакъв интерес обаче не проявила и общината, а всичко било купувано с негови пари или от спонсори, осигурени пак от него.

Той направи и пълен опис на спортната екипировка, която беше складирана в гаража в двора на къщата му, който община Якоруда събори като незаконен.

„Става въпрос за над 100 чифта ски /докарани с ТИР от Германия/, някои от тях абсолютно нови, над 100 чифта обувки, щеки, ски за рали, снегоходки, 20 броя колци за ски слалом /10 червени и 10 сини на стойност 800 лв./, плавници 20 броя, 20 броя ролери /дадох ги в София да се продават/, 23 чифта кънки за лед, 15 дъски за плуване, 3 лодки, 1 нов сърф /който го бяха намятали в камиона ЗиЛ при събаряне на гаража ми, поради което е одран зле, сега е наместен под сайванта, а мачтата му се пече на слънцето/, 1 бр. парапланер, 2 бр. парашути, пълен комплект за голф, 1 подводна маска от най-модерните, 3 бр. маски за под вода, неопрени, харпуни, 5 бр. велосипеди /3 от тях са планински, а 2 са модерни бегачи, участвали в държавното първенство по триатлон/, 30 бр. модерни каски за ски /пуснал съм ги за продажба/, каски за велосипеди 10 броя, очила за ски 10 броя… Всичко гние в мазето… Това е, което се сещам от раз… Затова затвори и базата на Трещеник, щото и те не могат да си позволят толкова екипировка, която имах, а в момента хвърлям, продавам и раздавам…“

Според якорудчанина през всичките тези години, в които развиваше какви ли не спортове сред децата от родния си град и печелеше с тях медал след медал, общинският кмет Нуредин Кафелов не направил почти нищо за развитието на детския спорт.

„При предшественика му Исмаил Цикалов имаше доста бурно развитие на колоездене и създаване на условия за развитието на плувен клуб и ски клуб – спомни си Похлупков. – Цикалов осигури еднократна финансова помощ от 450 лв. за освобождаване на ТИР с помощи, като това, което не ми бе нужно за спорта, бе дадено безвъзмездно в дома за децата. Помощ кметът Цикалов оказа и за връзка с тогавашния президент Георги  Първанов, за да можем да внесем и ски обувки – тогава България не бе в Европейския съюз и без висока намеса нямаше как да се осъществи такъв внос. Цикалов подпомагаше участие в плувни демонстрационни състезания в края на сезона, като най-редовно отпускаше по 300 лв. за почерпка на децата!

Кметът Кафелов две години поред отпускаше със съдействие на “сървайвъра” Ахмед Шуганов средства за закупуване на медали и подаръци в плуването на стойност около 250 лв. Ако бъркам в левовете, г-н Шуганов да ме поправи – той купуваше подаръците. Участието ни в градско ски състезание бе подкрепено от Кафелов с 300 лв. за медали, купи и сокове. За тренировка на Банско с отбора преди държавните първенства получихме 450 лв. – спането в хотела, храната, ски картите за първенствата бяха осигурени от организаторите, а и родителите поеха много разходи. За друго не се сещам, освен може би за създаване от общината на рекламен филм за развитието на Якоруда, включващ ски и плуване…”

Похлупков е категоричен, че Якоруда е затворена страница за него и никога няма да се върне обратно. Въпреки това от Германия той следи под лупа какво става в родния му град и не пести критики, когато нещо не му хареса.

Прокуденият якорудчанин се възмути наскоро, че никой от съгражданите му и властимащите не се е сетил да постави цветя на паметната плоча на площада по случай 108-годишнината от освобождаването на Якоруда. Похлупков прие това като лична обида, защото прадядо му Никола Г. Г. Софийн-Похлупков е участвал като доброволец в 27-и Чепински полк за освобождаването и е награден от цар Фердинанд с кръст за храброст.

От новия си дом в Мюнхен той алармира и за многото необезопасени шахти в Якоруда, чиито снимки му изпратили негови приятели. „Попадне ли в тях човек, да не говорим за дете, измъкване няма. Като гледам тези шахти пред банята, където непрекъснато спират коли за плажа, направо краката ми се подкосяват. От металната дупка надолу има поне още 3 метра, пълна с вода, попаднеш ли, изкачване няма!!!“, възмущава се треньорът.

Припомняме, че в Якоруда Светослав Похлупков стана жертва на междуроднински отношения, и по-специално с главния експерт „Териториално и селищно устройство и незаконно строителство” в община Якоруда Зоя Серафимова Месьова, с която имаха общ двор с постройки в него, строени преди повече от 25 г.

През 2014 г. ДНСК събори лятната кухня и гаража на Похлупков в двора на фамилната къща, а остави съседните постройки на братовчед му Тодор Месьов, който е най-крупният дървен бос в региона и съпруг на общинската чиновничка. Оказа се, че Месьова направила още през 2010 г. удостоверения за търпимост на нейните постройки, а колегите й в общината отказали да направят същото за кухнята и гаража на Похлупков.

В България треньорът не успя да се пребори с нито една държавна институция – прокуратура, съд, Комисията за конфликт на интерес, и обиден замина да учи на ски малки и големи в Австрийските Алпи, а по-късно и да преподава плуване на германчетата.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *