Спряха кортежа на Борисов в Гърция

Българи спряха кортежа на премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас в Кавала, където днес бе подписан Меморандум за сътрудничество между двете страни.

Сънародниците ни поискаха да говорят с тях, а Борисов и Ципрас слязоха от автомобилите и се ръкуваха с тях.

Гърците изпратиха Бойко Борисов с аплодисменти на летището в Кавала. Гръцката официална делегация си направи снимки с него и българските министри Томислав Дончев и Ивайло Московски преди отлитането на самолета за София, съобщава epicenter.bg.

Днес България и Гърция подписаха меморандум за сътрудничество, който се изразява в изграждане на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе”.

С подписването на меморандума за разбирателство между България и Гърция, ние продължаваме съединяването на транспортните и енергийни хъбове, на възможностите за развитие на туризма, бизнеса, движението на хора и капитали в нашия регион“, заяви министър-председателят след церемонията.

Той изрази увереност, че проектът ще бъде защитен пред Европейската комисия и ще се превърне в добро съоръжение в бъдеще. „С Алексис можем да играем важна роля за обща балканска политика, която да се води“, добави министър-председателят. Той изтъкна, че през октомври ще бъде поискана среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на която да бъдат представени идеите за развитие на региона и да се търси подкрепа.

По повод на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, премиерът Борисов отбеляза, че страната ни гледа на него като на Балканско председателство. „Имаме рядък шанс да покажем, че има политически елити, разумни хора, които ще спрат противоречията и Балканите от барутен погреб да станат проспериращ регион“, каза министър-председателят Борисов.

По думите му, когато Европа е единна, има просперитет. „Историята си е история, всеки държи на националните си ценности и приоритети, но сега сме част от европейското семейство, а други балкански държави искат да отидат там. Може да не сме идеални, но сме в пъти по-добре отколкото преди 10 години и сме изключително надеждна граница на ЕС“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

Благодаря на премиера Борисов, че имаме обща линия на решения и се възползваме от шансовете, които имаме, отбеляза гръцкият министър-председател Алексис Ципрас. Според него подписването на днешния меморандум за разбирателство е от значение не само за двете страни, но и за региона. „Постигаме резултати по кардинални въпроси и можем да бъдем пример за подражание“, заяви Ципрас.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *