Сребърният медалист от Шри Ланка, неврокопчанинът Ив. Попов, отново спечели място в националния отбор по астрономия, заминава за олимпиада в Румъния

Сребърният медалист от Международната олимпиада по астрономия, чийто домакин  бе Шри Ланка, Иван Попов отново спечели място в националния отбор на България по астрономия. Ученикът от Природо-математическата гимназия “Яне Сандански” в Гоце Делчев заслужи поредния голям успех в тази научна област, след като зае петото място в генералното класиране на държавната олимпиада по дисциплината, проведена в Стара Загора. Освен това той зае втора позиция в своята възрастова група – 9-10 клас, с което оформи своя “рецидив”, след като и миналата година бе сред най-добрите млади учени в науката за звездите и планетите.
По време на първия ден участниците решаваха 4 задачи. Някои от теоретични, други – практически или теоретични с елементи на практически задачи, в рамките на 5 часа. На следващия ден на участниците бе даден тест, съдържащ 8 въпроса с избираем отговор и 6 кратки изчислителни въпроса, които трябваше да намерят своя отговор за 1 1/2 часа.
След края на надпреварата стана ясно, че в генералното класиране неврокопчанинът е пети. Според регламента Иван Попов и всички останали ученици, попаднали в първата десетка във всяка възрастова група на националния кръг, ще участват в 3-седмично обучение, като след това предстои подбор чрез теорети-чен изпит и практическата част.
За Иван Попов това няма да бъде нещо ново, след като миналата година се справи гросмайсторски  и заслужи правото да бъде сред учениците, които формираха българския национален отбор и участваха на най-големия форум за млади астрономи в световен мащаб – Международната олимпиада по астрономия, чийто домакин бе Шри Ланка. От острова, който в последните дни стана символ на терор, възпитаникът на ПМГ “Яне Сандански” се завърна със сребърен медал и най-добър резултат на наблюдателния кръг на форума, където заедно със съотборниците си се състезаваше с ученици от 19 страни от целия свят. Със своето представяне Иван Попов ще има възможност отново да представя България на следващата олимпиада, която ще се проведе в Румъния.
АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *