Сребърни бижута и гривни – всичко за среброто и накитите от този материал

Продажбата на сребърни бижута и гривни е все по-широко застъпена в Интернет и тенденцията е продажбите да се увеличават. Онлайн пазаруването, включително на накити от благороден метал набира скорост. Това е така, защото по-голямата част от търговците са коректни, а част от магазините са фирмени сайтове на утвърдени бижутерски къщи.

Ако обичате да носите, и следователно да купувате сребърни гривни, обеци, колиета и пръстени, е уместно да познавате метала, както и неговите свойства в бижутерията. Следващите редове имат за цел да ви информират, за да купувате и използвате накитите с повече компетентност, отколкото досега.

Физико-химични свойства и произход

Среброто (в превод от латински Ag, Argentum) е благороден метал с характерен бял цвят. Притежава специфични качества като ковкост, яркост и пластичност. То е по-меко от медта, но по-твърдо от златото. Металът с бял цвяте идеален за изработка на бижутерски изделия, защото има доста ниска точка на топене – 960 градуса. Поради тази причина се поддава доста добре на полиране и шлифоване.

Още през Средновековието среброто се използва за изработка съдове, за изсичанена монети и преди всичко за създаване на красиви пръстени, обеци, гривни, амулети, висулки и дори тиари. То, подобно на златото, е познато на човечеството от древни времена. Тъй като често се е намирало в самородно състояние, не е било необходимо да се претопява и извлича от руда.

В чист вид сребротопочти никога не се използва, поради факта, че това е много мек естествен материал. За да се увеличи твърдостта му, към него се добавят други метали, най-често мед. При производството на бижута се използва основно сребърна сплав проба 925, която съдържа 92,5% сребро и 7,5% мед.

Обикновено Проба 925 се нарича стърлингово сребро (англ. sterling silver). Смята се, че терминът произхожда от монети, сечени в Германия в областта Easterling  през 12 век. Сплавта, използвана за направата на монетите съдържа 92,5% от метала. В наши дни стерлинговото сребро се използва широко в бижутерията и е изключително ценено заради високата му чистота, твърдост, издръжливост и преди всичко красота.

Сребърните бижута – гаранция за ярък и изразителен стил

Спрямо химическите му свойства чистото сребро не е реактивен метал – т.е. не реагира при контакт с кислород или вода при нормални температури. За жалост другите метали в 925 сребърната сплав, обикновено мед, могат да се окислят с течение на времето. Патината и потъмняването са често срещани проблеми на бижутата от сребърни сплави.

В съвремието сребърните накити са достигнали безпрецедентен връх на популярност. За популярността им допринася значително ниската цена на изключително красиви и майсторски изработени украшения. Два са стиловете, в които се движи днес сребърната бижутерия – етно стила и дизайнерските бижута.

Традицията да се копират едни и същи дизайни при златните ювелирни изделия е останала далеч в миналото. Сребърната гривна, пръстен, обеци или колие придобива свой собствен ярко изразен стил. Днес от белия метал се изработват големи, ярки и нестандартни накити, каквито никога не биха могли да бъдат създадени от злато, макар и единствено заради високата цена на златото.

Бижутата от сребро са универсални и многолики. Те лесно се адаптират към индивидуалния стил на всеки мъж и жена. Почти всички сребърни гривни и бижута изобщо носят ореола на романтиката. Независимо колко големи и екстравагантни са, никога не изглеждат вулгарно. В комбинация с ярки полускъпоценни камъни стават още по-прелестни и привличат като магнит погледа на околните.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *