Средиземноморска диета – полезна, ама не съвсем

Знаете ли какво е средиземноморска диета? Тя въобще не изисква огромни усилия и цялостна промяна в режима ни. Всичко, което трябва да направим като за начало, е да се ориентираме към похапването на повече вкусотии от средиземноморската кухня – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин, риба, морски дарове и бобови растения. Тази диета най-общо е базирана на всички традиционни за тези земи храни през 60-те години на миналия век. От Гърция до Италия. Множество проучвания доказват, че Средиземноморската диета води и до сваляне на килограми, което понижава риска от инфаркти, диабет и преждевременна смърт. Има обаче и едно голямо но.
Средиземноморската диета не се препоръчва при остри заболявания на стомашно-чревния тракт, каза диетологът Елена Соломатина пред в. “Вечерна Москва”. Тя отбеляза, че консумацията на големи количества фибри, с които са богати храните при този вид диета, може да има дразнещ ефект върху храносмилателната система.
С повишено внимание трябва да подходите, ако имате в дома си малки деца, добави Соломатина. Средиземноморската диета може да е подходяща за тийнейджъри, но стомашно-чревния тракт на по-малките не е съвсем адаптиран към изобилието на диетични фибри, посочва РИА Новости.
“Ето защо малките деца се хранят повече със задушени продукти, които са ситно нарязани или смлени”, каза диетологът.
Специалистът обърна внимание на факта, че някои хора имат индивидуална непоносимост към някои от продуктите, съставляващи основата на средиземноморската диета, като риба или горски плодове. В допълнение, морските дарове могат да съдържат соли на тежки метали.
Соломатина подчерта, че жителите на Средиземноморието имат възможност да ядат пресни продукти, които съдържат много здравословни вещества, което не може да се каже за замразените морски дарове.
“Има много риба от Виетнам и Китай, която не отговаря на санитарните норми. В големи количества консумацията й може да е дори вредно. Трябва да сме внимателни и със сирената, защото често производителят крие, че продуктите съдържат заместители на млечните мазнини”, предупреди Соломатина.
Според нея, не винаги е възможно да се снабдим и със свежи зеленчуци и плодове – тези продукти често се обработват с химикали, което понижава качествата им.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *