Срещата на върха на ЕС продължава и днес

Без споразумение, трети ден продължава извънредния Европейски съвет в Брюксел. В събота лидерите на Общността не можаха да се договорят за парите за възстановяване от пандемията. Заседанието е продължило до късно, но отново не бе постигнато съгласие между всички. Не са постигнати споразумения нито за размерите на грантовете, нито за размерите на кредитите. 

Вечерта е преминала под знака на това, да се обсъждат сумите от многогодишната финансова рамка и тези от фонда за възстановяване да бъдат обвързани с върховенството на закона.

Пестеливата четворка продължава да настоява за орязване на парите, които да бъдат под формата на безвъзмездни плащания.

Очаква се президентът на Европейския съвет Шарл Мишел да предложи друг план на 27-те лидери в неделя по обяд, след като първоначалните планове за пакета от 750 милиарда евро срещнаха съпротивата на по-богатите северни държави-членки. А Вишеградската четворка е изразила категорична позиция, че въобще не се съгласява с предложението на Марк Рюте държава да има право на вето върху националните програми на начина за изразходване на безвъзмездните плащания.

“Ние сме в безизходица, това е много сложно, по-сложно от очакваното”, каза италианският премиер Джузепе Конте след дълги часове на спорове по време на втория ден от срещата на върха в Брюксел.

Представител на ЕС заяви, че лидерите ще се съберат в неделя за трети ден, като се очаква Мишел да проведе срещи през нощта с ключовите играчи Германия, Франция и Нидерландия, предава Нова тв.

Европа е в разгара на масивна рецесия и лидерите се опитват да одобрят план, който може бързо да изпрати пари в брой на страните, които са най-силно засегнати, но липсват средства за стимулиране на техните икономики. Но нидерландският премиер Марк Рюте настоява държавите-членки да получат правото на окончателно одобрение на всяко финансиране – ефективно вето, за получателите на средствата.

Той твърди, че надзорът на ЕС е необходим, за да се задължат държави като Испания и Италия да реформират икономиките си, за да могат по-добре да се справят с бъдещите кризи. Като отстъпка по исканията на Рюте, последният план на Мишел включва „супер аварийна спирачка“, която дава на всяка страна тридневен прозорец, за да предизвика преглед от всички държави-членки на плановете за разходи на останалите.

Междувременно европейски източник заяви, че “икономичните” страни все още не са доволни и се стремят към повече съкращения, но че се постига сериозен напредък.

„Преминахме от застоя вчера към спокоен, плътен и интензивен работен ден днес“, заяви дипломат от ЕС.

На фона на яростните преговори в един момент лидерите на някои по-малки страни – Белгия, Естония, Люксембург и Малта – напуснаха срещата, за да се насладят на напитки и чипс на слънчев площад. Накрая Мишел повика лидерите отново на вечеря, където те се съгласиха да останат в Брюксел за трети ден на срещата.

Последното предложение на Мишел би запазило общия бюджет за възстановяване на 750 милиона евро, но леко прехвърля баланса от безвъзмездни средства – от 500 милиона на 450 милиона – към заеми, които нарастват от 250 милиона до 300 милиона, според документ, видян от АФП.

Докато Рюте беше сам в твърдата си позиция относно необходимостта от единодушно одобрение на безвъзмездните средства, Австрия също изказа възражения. “Съотношението на безвъзмездните средства и заемите просто трябва да бъде различно”, заяви канцлерът Себастиан Курц пред репортери.

Като допълнителна подкрепа за Австрия, Нидерландия и останалите “безотговорни” – Швеция и Дания – новият план на Мишел също увеличава отстъпките, които получават от вноските си в ЕС.

“Това не е достатъчно за нас. Искаме малко повече, но посоката е добра”, каза Курц.

Шарл Мишел предложи фонд от 5 млрд. евро в помощ на засегнатите от Brexit страни от ЕС

Но предстоят още проблеми. Европейски дипломат заяви за АФП, че „безотговорните държави“ няма да се задоволят с намаляването на размера на безвъзмездните средства до 450 милиарда евро и ще настояват за повече, които да се превърнат в заеми, подлежащи на погасяване. „Искаха нулеви субсидии“, каза той.

Това, което служителите на ЕС наричат въпроса за “върховенството на закона”, също ще бъде спънка. Унгарският премиер Виктор Орбан все още може да наложи вето върху всеки опит за обвързване на бюджетните средства с държавите, поддържащи европейските правни стандарти.

“Не могат да се приемат никакви предварителни политически условия”, заяви Золтан Ковач, говорител на Орбан.

А спасителният пакет е в допълнение към планирания седемгодишен бюджет на ЕС – на стойност повече от един трилион евро – който лидерите трябва да обсъдят също така и дали и когато са съгласни спасителния пакет. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *