Срещу болести: Не докосвайте тези части от тялото

Темата за инфекциозните заболявания стана особено актуална предвид новия коронавирус, но всъщност има доста неща, които можем да направим, за да избегнем не само COVID-19, но и други инфекциозни заболявания. Едно от най-простите е да избягваме да докосваме определени части от тялото си.

Лицето

Много хора имат навика несъзнателно да подпират лицето си с ръце, когато четат, мислят или работят. По ръцете има защитен слой мазнини, който при контакт с лицето запушва порите и по този начин блокира нормалното им функциониране – резултатът са различни кожни проблеми по лицето, като акне. Ето защо, ако искате лицето ви да е винаги чисто, избягвайте да го докосвате с ръце, а ако възникне нужда, направете го само с добре измити ръце. Освен кожата на лицето, трябва да избягвате да търкате често очите, носа и устните си – чрез тях инфекциите лесно навлизат в тялото ви.

КАКВО ИЗДАВА ЛИЦЕТО ЗА ЗДРАВЕТО НИ

Пъпът

Защо е опасно да докосваме пъпа си? Защото благодарение на анатомичната си форма, това е много удобно място от тялото ни за възпроизводството на много патогенни бактерии и гъбички. Те се хранят главно от мъртвите слоеве на епидермиса, а влажната среда там се поддържа от изпотяването. Бактериите и гъбичките в пъпа присъстват при абсолютно всички хора.

Може би сте обърнали внимание, когато сте се опитвали да почистите пъпа си от замърсяване, че понякога усещате неприятна миризма? Това е миризмата, образувана в резултат на жизнената активност на тези множество микроорганизми.

Следователно, в никакъв случай не докосвайте пъпа си излишно, когато няма начин веднага да измиете ръцете си след това. В противен случай можете да докоснете лицето си с ръце – и вероятността от заразяване с неприятна болест се увеличава многократно. Ако трябва да почистите пъпа, направете го, докато вземате душ и веднага измийте ръцете си със сапун и вода.

Ноктите

Ако гризете ноктите си от време на време, това е много нездравословен навик. Под тях, колкото и да са чисти и добре поддържани, винаги има вредни бактерии и гъбички. Когато гризете ноктите си, всички тези микроорганизми лесно влизат в стомашно-чревния ви тракт. След това остава да се надявате само на вашия железен имунитет.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *