Срещу 166,92 лв. за куче фирма „Балико“ ще продължи да стопанисва общинския приют в Благоевград

Благоевградската фирма „Балико“ ЕООД на Илиана Балева бе единствен кандидат да залавя бездомните кучета в Благоевград и да ги обгрижва в общинския приют и бе без конкуренция на проведената от общината обществена поръчка с прогнозна стойност 160 000 лв. за година. Ценовата оферта бе отворена вчера на процедура, на която присъстваха любители на животните, които се надяваха да могат да поставят изисквания за прозрачност при харчене на общинските пари.

Предложената от „Балико“ ЕООД цена за общия сбор на услугите, включващи всички ангажименти и задължения за едно куче, е 166,92 лв. с ДДС. Тя е същата като миналата година. От разбивката става ясно, че цената за залавяне на куче в офертата на „Балико“ ЕООД е 52,80 лв., кастрацията е 68,16 лв., маркирането – 15,56 лв., цената на ваксинация и на обезпаразитяване е по 4,32 лв., храната на ден с ДДС 3,12 лв., евтаназията струва 9 лв., събирането на умряло куче и извозването му до екарисаж става срещу 8,64 лв. Предвидените разходи за консумативи и поддръжка на сградата за година са за 6690 лв., а за вода и еленергия са заложени 6912 лв. с ДДС.

Специално за отварянето на офертата на „Балико“ в общината дойдоха собственичката на музикалното училище „Престо“ и преподавател в ЮЗУ Цветомира Съботинова, Любомира Димитрова и Снежана Милушева от НПО „Спасителен център за кучета“ в Благоевград. Дамите не скриха недоволството си от липсата на конкуренция за изпълнение на поръчката.

„Не може като условие за участие да се поставя да имаш опит от 4 г., единствената, която отговаря на това изискване, е г-жа Балева“, гневи се Цв. Съботинова.

Любомира Димитрова и Снежана Милушева поправиха, че изискването за опит е 3 г., но то ограничава нови фирми да се кандидатират да стопанисват общинския кучкарник.

Извадка от текста на обявлението на обществената поръчка показва, че общината е посочила изискване през последните 3 г. участниците да са изпълнявали поне 2 услуги, идентични или сходни на посочените, което отваря вратите за участие на ветеринарни клиники, но явно те нямат интерес към тази работа. 

„Искаме парите, които отпуска общината, да отиват  точно по предназначение и да упражняваме контролни функции точно в тази част“, обясни причината за гражданския интерес към поръчката Сн. Милушева. „Искаме кучетата да бъдат хващани по хуманен начин, ако има нужда, да се лекуват в приюта, а не ние, доброволците, да събираме средства за това. Искаме по-голяма ангажираност и контрол върху осиновяванията и осиновителите, затова предлагаме това да става с договор, не само с декларация. С общинския съветник Кирил Ваклинов, който бе в комисията, обсъдихме идеята, че трябва да се упражнява обществен контрол върху дейността на приюта“, каза Снежана Милушева.

Дамите коментираха и изискване към кандидатите да имат одобрен санитарен автомобил и пневматична пушка. „И двете са закупени от общината точно с тази цел и се предоставят с договор на спечелилия конкурса. Това не трябва да влиза в условията за кандидатстване“, отбеляза Л. Димитрова.

Дамите признаха, че не са решили още като организация дали да оспорят проведената обществена поръчка, но ако го направят, до провеждане на следваща поръчка ангажиментите на досегашния изпълнител следва да се продължат.

Цв. Съботинова сигнализира, че ветеринарният лекар в приюта не се отнася хуманно към животните: „Всяка събота носим храна и разхождаме кучетата в приюта, заварваме чинийките им за вода празни, имаме снимки, на които се вижда мизерията, кучетата са пълни с бълхи и кърлежи“.

„Има случаи на пускане на болни кучета, миналата година имаше животно с лайшманиоза, заболяване, опасно не само за животните, но и за човек“, допълни Снежана Милушева.

Цв. Съботинова разказа как преди около месец се натъкнала със сина си на куче, лежащо безпомощно на пешеходна пътека. Оказало се, че е обстреляно с упойка и не е неприбрано.

„Искаме да се направи фейсбук страница, на която да се отразяват всички дейности в приюта, като се знае на кое куче какво е правено и да има отчетност. Настояваме още да се знае къде се пускат после кучетата, за да се знае, че е направено в същия район, от който са заловени“, настоя Л. Димитрова и допълни: „Над 9000 лв. са дадени само за миналата година от нашите доброволци за бездомните животни в общинския приют. Това е само от нашата организация, а не сме единствени. Няма да престанем да помагаме, но ако тези пари се добавят към отпуснатите от общината, ефектът от общата работа ще е по-добър“.

Дамите настояха и в неделните дни гражданите да имат достъп до приюта за осиновяване или обгрижване на животните, в момента той е отворен до събота.

„При обществените поръчки се спазва европейският регламент и всеки, който отговаря на условията, е свободен да участва. Тази работа е тежка, не е атрактивна, затова няма кандидати да я вършат“, искрена бе собственичката на „Балико“ ЕООД Илиана Балева.

Тя коментира, че може да се помисли за достъп и в неделния ден до приюта, като призна, че има случаи всички работници (общо 4) да са ангажирани и на място да няма човек да го отвори. „Правилникът за дейността на приюта е съгласуван от общината и от ветеринарномедицинската служба. От 3 г. стопанисваме приюта, преди това за бездомните животни имаше само клетки и работата бе много по-тежка“, каза тя.

„В момента достъпът до приюта е по-труден заради строителството на магистрала „Струма“, но имаме обещание, че до 10-ина дни коли отново ще могат да стигат до него (сега спират на 20-30 метра и носим на ръце приспаните животни). Иска ми се доброволците да разберат, че целта ни е обща – ние ловим бездомните животни, те им намират домове. Противопоставянето никога не води до добър резултат“, коментира Илиана Балева.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. Коцето

    До приютът понякога е нямало достъп дори и събота…..постоянно пияния й служител е неадекватен и обижда. Той не обича кучета а и кучетата не го обичат! Държи се гаменски и просташки!ДОКОГА тези хора ще са там?!!!!!!!!!

    Отговор
  2. Евелина

    БРАВО! БРАВО НА ТЕЗИ МОМИЧЕТА!!!! СТОП НА СВОЕВОЛИЯТА НА БАЛЕВА! ИСКАМЕ ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ.БРАВО

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *