Срещу 40 ст./кг семейства от Сливенско започнаха беритбата на череши в Бобовдолско

Слаба е реколтата от ранни череши в село Шатрово, община Бобов дол. Първия ден от черешобера берачите, пристигнали от Сливенско, са набрали едва около 100 кг плод.

Председателя на местната кооперация, в която са имотите на почти всичките 100-тина жители, Благой Благоев заяви пред репортер на “Струма”: “При добра година от черешовите насаждения, които са около 1300 дка, обираме около 600-700 тона череши. Тази година се очаква добивът от череши да е около 400 т. През април имаше три дни с минусови температури, които унищожиха цвета на ранните череши. При земетресението в Перник преди години се появиха подпочвени води на различни места в масивите и дръвчетата, засадени на около 150 дка, изсъхнаха. Иначе имаме дървета на по 30-35 г. и още плододават.Зависи от грижите за тях и може да раждат плодове още дълго време”, заяви Благой Благоев, който от дълги години е председател на местната земеделска кооперация.

Жителите, чиито земи са в кооперацията, получават рента според печалбата на кооперацията.

В понеделник са пристигнали първите десетина семейства, берачи на череши, от Сливенско. Те са настанени в двора на бившето ТКЗС, където се помещават автопаркът и администрацията на кооперацията. Берачите са искали по 45 ст. на кг набрани череши, но накрая се споразумели за 40 ст./кг.

“Разбрахме се с берачите, ако има повече късни череши, ще им увелича цената за бране. Тя зависи и от изкупната цена на черешите. В Бобовдолско все още няма открити пунктове за изкупуване на череши. В първия ден от черешобера заваля дъжд и работниците обраха едва 100 кг плод, който е натоварен в хладилен камион и като се напълни, ще отпътува за село Катуница, Пловдивско. Имаме договор с италианец, който суши плодовете и ги предлага на пазара в чужбина, но е много взискателен, трябва плодовете да са едри и сочни. Миналата година изкупната цена в пунктовете в село Паничарево беше от 70 ст. до 1.05 лв. за кг. Като платя на берачите 40 ст. и сложа разходите за пръскане, наторяване и други земеделски процедури, за кооперацията остават жълти стотинки. Затова тази година се договорихме с берачите, ако има добра изкупна цена и добра реколта, ще им повиша заплащането. Ние, от кооперацията, им плащаме превоза от Сливенско, плащаме и тока, който използват за готвене и осветление. Създали сме нормални условия за работа. Съпругата ми седма година ходи в Испания да работи в земеделието и ми праща клипчета от там как живеят и при какви условия. Берачите трябва сами да спазват противоепидемичните условия. Ние сме осигурили елементарни условия за живот. Лошото е, че на никого не му се работи в земеделието”, заключи Бл. Благоев. 

Мъж на около 50 г. от сливенско село, който се представи с името Асен, заяви пред репортер на “Струма”: “При нас няма работа. Живеем мизерно. Допреди няколко дни беряхме рози в Казанлъшко по 1 лв. за кг. В момента сме тук за около месец, ако ни плащат добре, така се препитаваме. Като приключи черешоберът, тръгваме по балкана за билки и гъби. Аз съм тук с цялото семейство – жената, децата и сестра ми. Вървим цели семейства из България, там, където има работа…”.

В село Шатрово живеят около 100-тина души, почти всики на пенсионна възраст. В селото от две години няма местен хранителен магазин. Възрастните хора чакат децата им да им донесат лекарства и храна от Дупница и Бобов дол. Няма и лекар. Кметът на община Бобов дол Елза Величкова осигурява ежеседмичен преглед от медицинска сестра в малките села от общината, сред които е и Шатрово.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *