Срив в изкупните цени на доматите до 40 ст./кг разгневи производители в Санданско-Петрички район

Тотален срив на цените на оранжерийните домати е регистриран в Санданско-Петрички район. Само за дни близо пет пъти е паднала изкупната цена на розовия домат, който в момента се търгува по 0.40 лева за килограм първо качество и по 0.70 лева за екстра качество. 

Земеделските производители отказват да продават стоката си, предпочитат да я подаряват на близки и приятели, за да правят зимнина.

Допреди два-три дни изкупната цена е била 1.90 лв. за първо качество, 1.70 за второ и 0.90 лв. за трето качество. В търговските вериги цената на доматите е от 2.50 до 3.40 лева за килограм, а на кооперативния пазар в Сандански не пада под 1.50 лв.

Репортер на „Струма” се срещна с няколко зеленчукопроизводители. Георги Георгиев, един от първите в бранша, заяви:

„Не знам каква е причината за падането цената на доматите, но за мен това не е нормално. Коментира се, че се вкарва евтин домат от Чехия и е зарит пазарът в София и Пловдив, затова нашият домат не се търси.

Проблем има и с краставицата. Цената преди дни бе 1.30 лв. на килограм, а вчера се продаваше на 0.60 лв.

Вчера идват прекупвачите и ми обявят цена от… 40 стотинки!!! Все едно ме обля студен душ. Това е позорно за нашия труд, не знам с какви думи да го определя”, каза Георги, който е собственик на 4 декара оранжерии. 

Стоян Петров, който се занимава със зеленчукопроизводство от няколко години, бе доста лаконичен, но ядосан:

„Вложил съм близо 10 000 лева, за да засадя оранжериите от 4 декара, а сега при цени от 50 стотинки на килограм каква печалба да реализирам, за да покрия поне част от задълженията си. Бера от близо седмица, в първите дни цената бе поносима, но съм брал по 300-500 килограма, а сега, когато бера по 3 тона, цената се срина”. 

Огнян Йорданов, който търгува със зеленчуци, обясни, че на борсата в Кърналово се предлагат домати на едро, като цената е между 50 и 80 стотинки на килограм.

„Аз и колегите ми не сме виновни, че цената пада. В момента другите прекупвачи спряха да купуват заради ниската цена и наводнения пазар в София от вносни домати. От близо десетина години основният поминък на хората в селата Вълково, Струма, Лебница, Дамяница, Ново Делчево, община Сандански, и в Рибник, Старчево, Кърналово, Рупите, община Петрич, е отглеждане на ранни зеленчуци. Такъв срив на цените не е регистриран от 5-6 години”.

Георги Петров припомни, че през миналата година също е паднала цената, но най-ниската изкупна цена тогава е била 70 стотинки за килограм и те единодушно те са решили да не берат и продават. След близо седмица ситуацията се е нормализирала.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *