Стартира делото срещу бургазлията, убил при катастрофа на Осми март 32-г. банскалийка, грозят го до 10 г. затвор

Бургазлията, който преди две години уби при катастрофа млада банскалийка навръх 8 март, ще бъде съден по общия ред. Това поиска защитата на 28-годишния Сашо Янчев на вчерашното разпоредително заседание в Окръжен съд – Благоевград. Адвокатът настоя делото да се гледа при закрити врати за журналисти, позовавайки се на Европейския регламент за защита на личните данни, но съдия Росица Бункова отхвърли искането като неоснователно, тъй като регламентът не предвижда ограничения за репортери в публични съдебни дела. След като бе париран опитът за медийно затъмнение, бе определена дата на първото съдебно заседание, на което ще бъдат призовани за разпит 11 свидетели.
Припомняме, че трагедията стана около 8 часа на 8 март 2016 година пред магазин за цветя на улица “Глазне” в Банско. По същата улица от кабинковия лифт в посока полицейското управление се движило ауди с бясна скорост, около 115 км/ч. Шофьорът Сашо Янчев изпреварил микробус и още един автомобил, движещ се пред него. Преди левия завой трудно се разминал с насрещно идващ автомобил и се опитал да се върне рязко в дясната лента за движение, но аудито загубило страничната устойчивост и започнало да се плъзга неуправляемо по диагонал надясно. Шофьорът направил опит да овладее автомобила и задействал спирачната система, но не успял и последвал много силен удар със спрелия пред цветарски магазин лек автомобил “Мазда”.
Именно тогава от него се готвела да излиза 32-годишната шофьорка Наталия Тинчева, която искала да купи цветя за майка си, но била връхлетяна от автомобила. При удара аудито се завъртяло на 180 градуса в обратна посока на движението си и паднало в циментова вада, намираща се на десния тротоар. Маздата се завъртяла наляво и се ударила силно в ствола на дърво на тротоара. Тялото на жената излетяло, плъзнало се по тротоара и било затиснато от клоните и ствола на изкорененото дърво.
На мястото на инцидента пристигнали екипи на Спешна помощ и полицията, които установили, че младата жена е починала.
От изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта й се дължи на тежка, съчетана и несъвместима с живота черепно-гръдна и гръбначномозъчна травма, с множествени открити счупвания на крайници и частична ампутация на левия горен крайник. При инцидента пострада и шофьорът, който работил като крупие в казино “Платинум” на хотел “Перун” в Банско. Той бе приет с черепно-мозъчна травма в “Пирогов”, но при изписването си след две седмици бе задържан на изхода на клиниката.
При определяне на мярката му за неотклонение наблюдаващият прокурор Вълев заяви, че шофьорът бил с обременено минало, тъй като е осъждан за наркотици, а след инцидента е открито наркотично вещество в квартирата му. Защитата контрира, че в кръвта му няма алкохол и наркотик. В правото си на последна дума тогава обвиняемият шофьор стана прав, сложи си ръката на сърцето и каза: “Искрено съжалявам за смъртта на жената. Нямам никакъв спомен за случилото се. Събудих се в “Пирогов”. В момента изпитвам болка в ръката и моля да бъда освободен”.
Съдия Диана Узунова реши, че с оглед на събраните доказателства по случая той действително е причинил инцидента, завършил с фатален край. Според нея обаче няма опасност да се укрие или извърши друго престъпление. “Нито миналото му е обременено, нито е осъждан, нито пък има каквито и да е данни по делото, че е открито наркотично вещество в квартирата му. Това са само голословни твърдения на прокурора”, заяви преди две години окръжният съдия Диана Узунова. Тогава тя определи най-леката мярка “подписка” на Сашо Янчев и се разпореди да бъде незабавно изпълнена. Две години след това заключението на съдебномедицинската експертиза по делото е, че обвиняемият е шофирал след употреба на наркотични вещества – метаболит на тетрахидроканабинол (канабис).
28-годишният бургазлия е обвинен за пътнотранспортно произшествие, причинило смъртта на жената от Банско, след употреба на наркотици, престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2, б. “б”, за което се предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода.
БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *