Стартира приемът на първокласници в Благоевград

9-те основни училища и едно средно /СУИЧЕ/, обучаващи първокласници, обявиха прием в общо 29 паралелки за ученици в първи клас за предстоящата учебна 2019/ 2020 г. По този повод началникът на отдел „Образование“ в община Благоевград Симона Митова коментира, че по данни на ГРАО подлежащите на записване в 1 клас са 790 деца, а понеже някои не са в страната или живеят в други градове, реално подготвителна група на детските градини в общината посещават между 700 и 720 кандидат-първолаци.

С. Митова разясни и че цифрите не са окончателни, тъй като някои от децата могат да се върнат, други да заминат за чужбина. Освен това до момента 4 майки на шестгодишни деца са заявили в общината, че искат да пуснат децата си на училище, а в детските градини имало и 10 деца, нуждаещи се от допълнителна подкрепа, които поради тази причина миналата година са отложени от училище и сега би трябвало да влязат по-класните стаи.

В петък стартира и подаването на заявления за участие в класирането за прием в 1 клас в областта, а каква е обстановката, репортер на „Струма“ провери в няколко благоевградски училища.

За час и половина от началото на кампанията в благоевградското VIII СУ „Арсени Костенцев“ подадените документи бяха малко над 30, а учители разясниха, че майки са дошли да чакат още към 7 сутринта, или час преди училищната комисия по приема да започне работа.

За предстоящата учебна година VIII СУ, което е първото в община Благоевград иновативно училище, обяви 4 паралелки в 1 клас. Директорът Сергей Биров сподели неотдавна, че очаква броят на желаещите да е по-голям от предлаганите места, но не могат да разкриват 5-а паралелка, тъй като училището се е разгърнало на максималния си капацитет от 670 ученици за едносменен режим.

„Всичко е спокойно и нормално. Обработването на документите отнема около 2 минути. От сутринта има входирани 30 заявления“, обясниха от канцеларията на VII СУ „Кузман Шапкарев“ малко след 10 часа сутринта. Заради преминаването на едносменен режим най-голямото средно училище в областта с 920 ученици редуцира броя на паралелките в 1 клас от 6 на 5. „Приемът на 110 първокласници /б.р. 5 класа с 22 деца/ е оптималният вариант”, коментира директорът на VII СУ д-р Лилия Стоянова.

По същата причина – за да учат децата само в една смяна – сутрин, следобед да е занималнята, се „свива” и III ОУ „Димитър Талев“. Там вместо 5 за предстоящата учебна година сформират 4 паралелки, или прием на 88 първокласници.

Попитан дали промените в наредбата, според които деца, чиито по-големи братя или сестри /до 12 години/ са ученици в даденото училището, ще попадат в първа група /тоест могат да учат в същото училище, без значение от постоянния или настоящия си адрес/ и това ще окаже влияние върху приема, директорът на III ОУ Михаил Спасов каза: „Първо ще приема деца от района, след това останалите”.

А иначе, за да се избегнат опашки и струпване на родителите, една от класните стаи на първия етаж в училището бе преобразувана в приемна и към 11 часа документи там попълваха 2 майки.

Спокойно бе и във II ОУ, където по обяд имаше 10 подадени заявления, а както стана ясно, много от децата още не са взели удостоверенията си за завършена подготвителна група, тъй като тържества за завършването на детската градина има и през тази седмица.

„Обявихме 3 паралелки. Не можем да приемем повече от това”, категоричен бе директорът на II ОУ Христо Манчев, където заради големия наплив миналата година сформираха „извънредна“ 4-а паралелка с първолаци. Във връзка с това Хр. Манчев разясни, че училището би могло да се разрасне и съответно да приема и обучава повече ученици, но след изграждането на още един етаж със 7 кабинета.

По думите на директора проектът на стойност 1.7 млн. лв. за строителството на още един – 4-и етаж, както и на нов физкултурен салон върху настоящия, вече е минал през съгласуване с пожарната, РЗИ и е при главния архитект на община Благоевград.

„Всичко е спокойно. Обособили сме кът, където родителите могат да попълнят заявленията. На видно място са поставени и критериите, както и цялостната информация за приема в 1 клас”, коментира директорът на XI ОУ Радка Ризова и допълни, че са обявили 2 паралелки, но училището има капацитет да поеме и повече първокласници.

На традиционните си 3 класа с ученици в 1 клас разчита СУ „Иван Вазов”, а СУИЧЕ „Св. Климент Охридски”, както и предходните години, е обявило 2 паралелки.

В IX ОУ „П. К. Яворов” са утвърдили прием на 1 паралелка с първокласници. Както „Струма“ писа, за предстоящата учебна година от училището в квартал „Ален мак” разкриват и една подготвителна група, като за разлика от детските градини, 6-годишните деца ще се обучават и възпитават без родителите да плащат месечна такса.

„Целта е да улесним прехода в първи клас. Постъпвайки на 6 години, децата ще опознаят учителите, училището и така по-лесно ще се адаптират в 1 клас“, разясни директорката на IX ОУ Василка Величкова, което е единственото училище на територията на общината, предлагащо предучилищно образование.

Както и досега, с две паралелки е IV ОУ „Димчо Дебелянов“. И макар в прилежащия район на училището тази година да е вкаран и жк „Запад“, директорът на IV ОУ Илиян Чапкънов бе скептичен, че могат да сформират повече от два класа.

В V СУ „Георги Измирлиев“ завишават приема си от 2 на 3 паралелки, тъй като училището има капацитет да поеме повече деца, а и според информацията от общината в района има брой първолаци за 3 класа.

На 20 юни трябва да бъдат обявени списъците с класираните ученици. До 26 юни /включително/ е записването на класираните, като това става само с оригинала на удостоверение за завършена подготвителна група. На 27 юни е обявяването на свободните места. За свободни се считат местата, необходими за достигане на максималния брой от 22-ма ученици в клас.

„Има места за всички деца. Родителите могат да бъдат спокойни, няма да останат неприети и незаписани ученици в първи клас“, изрази увереност началникът на отдел „Образование“ С. Митова.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *