HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Стартира санирането на още 12 блока в Благоевград, избраха изпълнителите

Санирането на поредните 12 блока в Благоевград е пред стартиране. На търг в общината вчера отвориха ценовите оферти на строителните фирми, кандидати за поръчките на общо 19  многофамилни жилищни сгради, които се обявяват за втори път, но за 7 от тях отново се оказа, че няма дори и една фирма, отговаряща на изискванията.

Малцина представители на строителите дойдоха в залата за отваряне на офертите, но за сметка на това имаше голямо присъствие на домоуправители и представители на живеещите в сградите, които напрегнато следяха процедурата. Възрастен мъж от вх. „Г“ на блока на ул. „В. Левски“ 13 не можа да сдържи разочарованието си, като разбра, че отново отпадат от списъка за саниране заради липса на легитимни кандидати. „Само ние останахме на ъгъла несанирани, като кръпка сме на целия блок!“, недоволстваше човекът.

Не по-малко разочаровани бяха и представителите от блокове 125 и 126, 53, 55 и 75 в жк „Еленово“, и бл. 27 в жк „Ален мак“, които за пореден път останаха в „чакалнята“. В отговор на въпроси на гражданите председателят на комисията Антония Методиева, директор на дирекция „Правно-административно обслужване“ в кметството, успокои, че щом за сградите има осигурено финансиране, те ще се санират, но ще се прецени дали може да се мине към пряко договаряне с изпълнител, след като два пъти поред търговете за тях не приключват с избор.

Сред фирмите, които комисията не допусна до финално отваряне на ценови оферти, тъй като предложенията им не отговарят на изискванията на възложителя, бяха „ГБС-Благоевград“ АД, „Евросистем“ ЕООД, „Динатстрой“ на общинските съветвици Д. Урдев и В. Миладинов, „Диана 7“ ООД, „Универсалстройконсулт“, „Бравострой“ ЕООД, „Атлас Р“ ЕООД, „Растер юг“ ООД, „Обединение Еленово 3“ ДЗЗД и др.

Кюстендилската фирма „Буплан Диневи“ ЕООД, чийто работник в началото на март загина при падане от скелето на блок 30 в жк „Ален мак“, също бе отстранена от търга заради липса на брой работници в линейния график въпреки протеста на представителя на дружеството.

С най-ниска ценова оферта от 671 132,73 лв. търгът за саниране на сградата на ул. „П. Зографски“ 6, вх. А и Б, спечели ДЗЗД „Актуал КАД“, блокове 175 и 176 в жк „Еленово“ ще се санират от софийската фирма „Стреза“ ЕООД на Янко Шумков за 295 000 лв. без ДДС, единствената допусната фирма за бл. 13, вх. А и Б в жк „Струмско“ – столичната  „Енерджикорект“ ЕООД, собственост на Румен Ничев и Камелия Петкова Консулова-Златанова, ще работи срещу 411 499,33 лв. без ДДС, а бл. 6 и 8 на ул. „Броди”, също в „Струмско“, ще се санират от предложилия най-изгодна цена 304 963,58 лв. ЕТ „Маргарита-П-Иван Костадинов“ с регистрация преди 2 години в Благоевград. Блок 14 на същата улица в квартала ще се реновира срещу 184 806,65 лв. от старозагорската фирма „МЦ-Стройкомерс“ ООД със собственици Цветан Върбанов и Мануил Сталев, блокове 122 и 123, вх. А и Б в жк „Еленово“ ще се санират за 538 352,12 лв. без ДДС от софийската фирма „Ърбън грийн“ ЕООД с управител Дарин Лашков, съдружник и в компаниите „Квадрант“ АД, „Регистър на енергийните деривати и транзакции“ АД, „Ърбън енд сан“ ООД и „Авента-България“ ООД, на блок 124 в същия квартал ще работи „Маранд строй“ ЕООД с мениджър Райна Марандина и регистрация в София за 155 520,85 лв., а софийската „Гипстрой“ ЕООД с управител Александър Симеонов за 295 301 лв. ще реновира жилищната сграда на ул. „Радовиш“ 1. ДЗЗД „Блок 3“ предложиха най-ниска цена от 317 130,80 лв. за санирането на бл. 37, вх. А и Б в жк „Еленово, „Марица“ ДЗЗД спечелиха наддаването за блок 19, вх. А и Б в жк Струмско-център“ с оферта от 373 518,23 лв., Обединение „Изток 2017“ бяха единствените допуснати до търга за многофамилната жилищна сграда на ул. „Мара Бунева“ 9 и предложиха цена от 119 900,07 лв. без ДДС, а варненската фирма „Недялков строй консулт“ ЕООД с управител Неделчо Недялков ще санира блока на ул. „А. Костенцев“ 29 срещу 493 790,35 лв. без ДДС.

В най-благоприятния за гражданите случай, ако фирми не обжалват решенията на тръжната комисия, реалното саниране може да започне през юли и да приключи до края на лятото, коментира председателят на комисията А. Методиева.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *