Стартира строежът на депото и джерманци, обезверени, отново готвят протест: Идваха политици, обещаваха да ни помогнат, но с години нищо не се случи, сега и горящото сметище на Дупница ни обгазява и никой не ни чува

Багери налазиха дупнишкото село Джерман, където в понеделник стартира строежът на депото за битови отпадъци. Хората, обезверени, се готвят за нов протест.

„Отново се готвим за протест. В селото се коментира, че от понеделник започва изграждане на депото за битови отпадъци. Вдигахме се на протести, затваряхме главен път Е-79, но никой не ни чу. Идваха политици, обещаваха да ни помогнат, но с години нищо не се случи. Започва строежът на депото въпреки протестите ни”, заяви пред репортер на „Струма” Георги Георгиев, който вчера с Петър Сребров и още един техен съселянин бистреше политиката на пейка в центъра на селото.

„Остави това, ами от три дни горящото сметище край Дупница ни обгазява. Вятърът носеше пушека насам и не можеше да се диша. Не можехме прозорците да отворим. Хора от селото са звънели по телефона в РИОСВ – Перник. От там изпратиха подвижна лаборатория за измерване на чистотата на въздуха. Никой не ни каза дали има отрови във въздуха. Моите деца са в чужбина повече от 20 години и едва ли ще се върнат. Там се родиха внуците ми. Но тези, които живеем в селото, ще ни отровят”, допълни мъжът.

Събеседниците му не бяха много словоохотливи, но единият се оплака, че собственикът на траурна агенция Димитър Секулов, по-известен като Хеката, ще строи върху собствен имот в селото крематориум. „От едната страна ще ни тровят мъртвите, от другата депото, а от третата – сметището… Въздухът на китното ни село ще стане отровен”, коментираха вчера джерманци.

Димитър Секулов обаче опроверга твърденията им: “Няма да строя крематориум. За изграждане на такова съоръжение са необходими поне 3 млн. лв., а аз нямам такива пари. Ще строя гаражи за автомобилите ми”, заяви за „Струма” той.

Джерман е едно от големите села в община Дупница. В него живеят над 1500 души. В селото има много млади семейства с малки деца.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *