Стартира черешовата кампания в Кюстендилско

С охраната по време на черешовата кампания в Кюстендилско ще бъдат ангажирани служители на ОДМВР, Гранична полиция и дирекция „Жандармерия“. Мерките оповести на пресконференция началникът на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР – Кюстендил, комисар Васил Паргов. 100 служители ще се грижат за спокойствието на берачи, собственици на масиви и арендатори.
Засилена полицейска охрана се предвижда за нормалното протичане на черешовата кампания в Кюстендилско. За посегателствата в масивите ще следят екипи на ОДМВР, Гранична полиция и дирекция „Жандармерия“. През миналата година са установени само 4 нарушения за незаконно обрани череши, като става въпрос за кражби под 20 кг. Ще бъдат изградени и две КПП-та, на които ще се проверяват превозните средства, а стопаните трябва да докажат произхода на вече прибраната реколта.

„Предвидени са КПП-та на по-големите населени места, където са черешовите масиви. Тази година са направени подвижни КПП-та. В определени часове, когато се прибират хората от черешовите масиви към изкупвателните пунктове, там ще бъдат КПП-та. През останалото време на деня, когато няма такъв интензитет на движение, мобилните екипи ще обикалят черешовите масиви“, заяви Васил Паргов.

Пропускателните пунктове са планирани за селата Драговищица и Коняво. Съвместно с община Кюстендил ще бъде направена и организация относно извозването на работниците, ангажирани с прибирането на реколтата от череши.
За поредна година охраняването на черешобера в Кюстендилско е основна задача на властите в периода на беритбата и изкупуването на плодовете. Строгите мерки се налагат заради лошия спомен от 2009 г., когато при кампанията се стигна и до убийство на пазач на масив в село Шишковци.

Специализираната полицейска операция е предвидена предимно за териториите на общините Кюстендил, Бобов дол, Трекляно и Невестино.

В 23 населени места от община Кюстендил ще бъдат отворени пунктове за изкупуване на череши, става ясно от заповед на кмета на Кюстендил Петър Паунов.
В Кюстендил ще бъдат открити пунктове на 9 места в града, като заявленията за разкриването им ще бъдат приемани в общината от 3 юни. Таксата за пунктовете е 15,20 лв. на кв.м на месец. Изкупуването на череши ще става срещу представен документ за собственост на имот от предаващия черешите или документ, доказващ правното основание за ползването му.
Изкупуването на черешите ще става през деня от 9:00 до 22:00 часа. Работният ден за бране на черешите ще бъде от 7:00 до 20:00 часа. Освен в Кюстендил пунктове ще бъдат разкрити и в 20 села в общината.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *