СТАРТ НА НОВ БИЗНЕС! Синът на осъдения за 0,5 млн. данъчни задължения К. Арнаутски и приватизаторката на „Пиринстройинженеринг” В. Узунова си правят склад за круши в с. Петрово

Синът на един от най-крупните длъжници към държавната хазна – приватизатора на благоевградското общинско дружество „Народна мебел” Кирил Арнаутски – Георги Кирилов Сандев,  заедно с приватизаторката на „Пиринстройинженеринг” Велика Узунова преди месец са освободили третия съдружник в „М и К Извора” ООД Васил Костов, също приватизатор от времето на управлението на СДС, и започват съвместен бизнес, ориентиран към земеделието.

Сандев и Узунова ще градят склад за съхранение на круши с височина 4,50 метра и автономна фотоволтаична инсталация на покрива му. Складът ще е в с. Петрово, община Сандански. В него двамата планират да обособят пет самостоятелни хладилни камери, в които ще съхраняват плодовете до тръгването им към пазара.

Участието на Георги Сандев в новоизлюпената земеделска фирма е повече от любопитно, като се има предвид, че след дълго разследване на прокуратурата и данъчните през 2016 г. татко му бе осъден на 2 г. затвор с 3 години изпитателен срок за данъчни престъпления в особено големи размери – близо половин милион лева, както и да плати на държавата 417 543 лева укрити данъци от дейността на „Народна мебел” ООД. Едва тогава стана ясно, че докато са го разследвали, К. Арнаутски е станал пълен бедняк – за да избегне плащането на тези огромни задължения към хазната и да не даде нито лев на реститутите, с които заедно приватизираха през 2002 г. общинската фирма, той успял първо да продаде дружеството на личната си фирма „Кирил инвест” ЕООД  заедно с многобройните имоти в него, после да прехвърли цялото свое лично имущество за милиони, както и недвижимото имущество на фирми на сина му Георги Кирилов Сандев, съпругата му Николета Недялкова, успял да назначи дъщеря си Радостина Сандева за управител на „Народна мебел” и въобще направил толкова много фирмени врътки, че в момента няма една керемида на негово име. Така освен че си спестил данъците, той оставил с празни ръце и останалите акционери в „Народна мебел”, които от години се опитват да си приберат дивидентите от някогашното общинско дружество.

„Беднотията” обаче не пречи на К. Арнаутски, съпругата и двете му деца да живеят в суперлуксозно имение в благоевградското с. Българчево с 3 дка застроена площ, басейни на открито с хамаци и люлки, оригинална архитектура на къщата и с много растения в двора, освен това непрекъснато да пътуват до екзотични страни.  Наскоро акционерите в „Народна мебел” дори пратиха на Бойко Борисов снимки от мегаимението за милиони на К. Арнаутски, когото в селото наричат ту „Кире българчевеца”, ту „благоевградския Ветко” /б.р. милионерът В. Арабаджиев, станал известен със суперлукса, в който живееше, преди миналия месец да го екстрадират от Испания и напъхат в ареста/, но реакция няма.

Бизнессъдружничката на Сандев в склада за круши е също със забележително приватизационно минало. През 1999 г. чрез РМД Велика Узунова сложи ръка на мощното строително дружество „Пиринстройинженеринг” заедно с 2 инсталации за инертни материали и 5 асфалтови бази. Направи го заедно с Величка Фотева. Общата допирателна точка на двете бизнесдами бе Васил Костов, на когото и двете са роднини. Като мажоритарни собственици Узунова и Фотева купиха 80% от предприятието срещу 1,65 млн. лв., платими разсрочено за следващите 10 г., а по-късно придобиха и пакета от 20%, останал в държавата. В момента дружеството се управлява от съвет на директорите, в който е един от синовете на Васил Костов – Костадин, а фирмата е редовен участник и много често победител в различни обществени поръчки на територията на само на Благоевградска област, но и в цялата страна.

БОРЯНА ЦОНЕВА
В двора на имението си в с. Българчево К. Арнаутски и синът му Г. Сандев често отмарят след дълги туристически дестинации или бизнес дела

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *