Референдум за мястото на новия храм в Благоевград паралелно с парламентарния вот инициира ИК

Инициативен комитет от 7 благоевградчани на възраст от 29 до 54 г. задейства процедура за провеждане на референдум с единствен въпрос „Удачно ли е построяването на нов православен храм в района на кооперативния пазар на Благоевград“. Комитетът вече е внесъл документи в кметството за регистрация по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Идеята е на благоевградчанката Людмила Костадинова, която е завършила финанси в ЮЗУ, има бизнес в областта на транспорта и е председател на местната структура на непартийното сдружение „Възродена България“. Другите членове на ИК са Николай Иванов, Цветанка Гальова, Станислав Илиев, Райна Икономова, Добрин Балтов и Георги Борисов. Костадинова е избрана за председател на инициативния комитет, чието учредително събрание е било на 25 януари.

От 21 февруари инициаторите за референдума започват събиране на подписка от жителите на общината, които желаят по въпроса за храма да се направи допитване сред населението.  За целта са им нужни подписите на не по-малко от една двадесета от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на община Благоевград.

Пред „Струма“ Л. Костадинова каза, че ще направят всичко възможно да съберат подписите навреме, за да може референдумът да се проведе заедно с парламентарните избори, та да не се харчат повече средства, отколкото за отпечатване на бюлетините.  Тя уточни, че въпросът с мястото на новия храм е прекалено сериозен, за да може да бъде вземан от шепа управници.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *