HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Старши експертът по природни науки Св. Солачка напусна РУО, стана заместник-директор в НХГ, 20 кандидатите за учител по БЕЛ в гимназията

Старши експертът по природни науки и екология Светлана Солачка напусна РУО – Благоевград и стана заместник-директор по учебната дейност в Националната хуманитарна гимназия. Припомняме, че мястото бе овакантено, след като досегашният дългогодишен заместник-директор Даниела Китова се пенсионира преди месец.

Свободните работни позиции за заместник-директор УВД, хигиенист, учители по английски, по немски и по български език бяха публикувани в сайта на РУО на 23 август, а срокът за подаване на документи бе до 25.08.

Директорът на НХГ Марин Митов разясни, че документи за зам. директорското място са подали 5-има души, като единият от кандидатите няма педагогическа правоспособност, другият не е представил диплома за завършено висше образование, а третият е с начална педагогика, т.е. няма право да преподава в гимназиалния етап. Така за поста останаха двама претенденти – Светлана Солачка, която е учител по химия и физика, работи в РУО от 2002 г, а преди това 13 години е преподавала именно в НХГ, и Любима Манолова, която е главен учител по музика на НХГ.

Разбирайки за кандидатурата на Солачка, учители от гимназията коментираха, че техният фаворит за поста е Л. Манолова, още повече че НХГ е единственото училище в областта, обучаващо ученици в профил „Изкуства – Музика и изобразително изкуство“, като 189 от общо 510-те ученици на НХГ учат в паралелките по музика и рисуване.

Педагози разкриха, че още преди да се пенсионира, Д. Китова започнала да предава част от опита си и „да вкарва“ Л. Манолова в зам. директорската работа.

„За мен на първо място са интересите на училището и аз се ръководя от тях. Смятам, че най-добрият, подготвеният кандидат за поста е Светлана Солачка, още повече че като експерт в РУО 15 години тя познава из основи цялата нормативна база”, заяви директорът на НХГ.

Вчера одобрените по документи кандидати се явиха на събеседване пред комисия в лицето на Марин Митов, заместника му по АСД Теодора Ацева, главните учители по български език и литература Илонка Белева и по немски език Румяна Войнова. За обявените общо 1 и 1/2 работни места за учител по БЕЛ кандидатите бяха 20.

Сред 5-имата желаещи да заемат също 1 и 1/2 по немски език бе преподавателката от Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт в ЮЗУ ас. д-р Екатерина Деливерска. Тя разясни, че за предстоящата академична година не са й дали да води часове и затова кандидатства за учител по немски език.

Точно в 10,20 часа за събеседване с комисията дойде Светлана Солачка. Тя стоя в директорския кабинет около 10 минути и на излизане сподели, че комисията е поискала от нея да се мотивира защо желае да стане заместник-директор. „Аргументите ми бяха кратки. Просто след 15 години работа в РУО счетох, че имам нужда от промяна”, коментира експертът и допълни, че командировките и честите продължителни пътувания из училищата в цялата област започнали да я изморяват.

Тя определи работата в РУО като изключително отговорна и напрегната: „Ето, вчера приключихме с второто ДЗИ. И двата държавни зрелостни изпита минаха добре, но самата организация, провеждането са свързани с огромен труд и отговорност, а резултатите от тази работа не са толкова видими. Докато с учениците е различно“, каза председателят на Регионалната комисия за организиране и провеждане на зрелостни изпити, която бързаше да обобщи информацията и да изготвя справки за поправителните матури.

Пътьом тя чистосърдечно призна, че взела решението много трудно, като цяла година обмисляла дали да напусне РУО: „Всеки носи в сърцето си своето училище. Аз съм учила в НХГ, работила съм тук. Националната хуманитарна гимназия е моето училище”, каза новият зам. директор по учебната дейност, за която днес, 31 август, е последният работен ден в Регионалното управление на образованието.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Само питам?

    Тази Ек. Деливерска май я изритаха след “гуруто” и Ст. Иванов. А ще напусне ли и борда на директорите на Студентската кооперация “Академика 1К”? Защо не иде в Колежа, където шефът и от “Академика” В. Жечев коли и беси, а бяга в даскалото?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *