Старши треньорът на „Пирин“ (ГД) Д. Крушовски: Усеща се възрожденски ентусиазъм у феновете, че нещата може да се случат

Димитър Крушовски се завърна в родния „Пирин“ (ГД), заставайки начело на първия отбор след 2,5 г. в „Банско“, където постигна запомнящи се представяния в Югозападната Трета лига. Той пое мандата по време на извънредната ситуация в България и стана първият човек, привлечен от новото ръководство на гоцеделчевския футболен клуб.

– Г-н Крушовски, „Пирин“ (ГД) започна подготовка, какво е настроението седмица след старта?

– На всички ни се играе футбол. Най-общо казано. След толкова месеци, затворени у дома и без някаква физическа активност, е нормално да бъде така. Амбицирани сме да работим здраво, за да се подготвим възможно най-добре за предстоящия сезон.

– С какво чувство се завръщате на стадиона, където протече по-голяма част от професионалната ви кариера?

– Радвам се, че съм в родния си клуб. Винаги е било така. Имаше едно прекъсване, което е обаче част от професията на спортиста.

– Вие сте имали възможността да спечелите промоция в по-горна група и като футболист, а сега и като треньор. Коя емоция е по-силна?

– И двете са приятни. Като футболист и като треньор вълнението е силно. Ясно е едно, че човек изпитва удовлетворение от постигането на една цел, желана от много хора, към реализирането на която се чувства съпричастен.

– След края на престоя в „Банско“ обявихте, че се поставяте в своеобразна карантина, ще огледате нещата отстрани и ще направите изводи. Какви са те след 8 месеца футболна суша за вас?

– Професията на треньора е изстискваща. Натоварва, което не искам да звучи като оправдание. Със сигурност при подобна ситуация всеки се нуждае от презареждане, почивка. За мен това бе време на равносметка и анализиране на случилото се, на грешките, на добрите неща, на онези, които трябва да се променят. Беше полезна. Преглеждах стари, нови неща, други, които се появяват сега. Следях всички нови въведения във футбола. Когато обичаш работата си и даваш всичко от себе си, винаги има полза и удовлетворение. Няма да коментирам „Банско“ или предишния ми престой в „Пирин“ (ГД). Изводите, които съм си направил, остават за мен. Предишните ми периоди са достатъчно скъпи и много важни за мен, за да се занимавам с глупости. Към миналото поглеждам с положителен поглед, не търся нещо отрицателно и не пълня душата си с излишни негативни емоции. Мога само да кажа, че всеки период е бил ползотворен за мен.

– Какви са целите, поставени от ръководството?

– Основната е да се изгради стабилен отбор, който без проблеми да запази мястото си в групата. В дългосрочен план имаме задача да направим продуктивна школа, от която да включваме футболисти в първия отбор.

– Как намирате формата на футболистите с оглед на дългата почивка?

– Паузата се е отразила на всеки. Забраната за излизане на открито, затварянето на площадките за спорт не позволяваха нормална физическа активност. В последните седмици обаче играчите самостоятелно са направили нужното да повъзвърнат от формата си. Ясно е, че за да се стигне до оптимално състояние, има нужда от още работа.

– Какъв ще бъде вашият екип?

– Мой асистент остава Радослав Джугданов, с когото вярвам, че ни предстои много ползотворна работа. Знам, че има желание и дава всичко от себе си. За момента това е треньорският екип.

– На първата тренировка дойдоха доста привърженици. Мислите ли, че те ви повярваха – на вас, на ръководството, на играчите?

– Радвам се, че доста хора уважиха не само първата тренировка, но и тези след това. Винаги сме имали верни запалянковци. За момента имаме тяхното доверие, усеща се някакъв възрожденски ентусиазъм с идеята, че нещата може да се случат и отборът да започне нов, по-добър път. Трябва да го задържим и да го защитим. Наша задача е да правим трибуните все по-пълни, а това минава през добро представяне и много труд. Славим се като тим с непримиримост, агресия и желание за игра, а отборите са идвали на нашия стадион винаги с едно наум. За да припознаят нашите фенове на „Пирин“ (ГД) отново, трябва да върнем именно тези качества.

– Всичко, което говорите, е много вярно и със сигурност е мечта на всички гоцеделчевци, но то минава и през кадрова осигуреност?

– Селекцията е отворен процес и ще продължи до последно, както винаги. Ако излезе добра възможност, ще се възползваме. Добре е, че в отбора се завърнаха опитни играчи като Петър Лазаров, Абди Абдиков, Живко Грозданов, Иван Грънчаров, Иван Макриев, Александър Георгиев, Ибрахим Алим, Живко Грозданов. Техните имена са свързани с много добри моменти в нашия клуб. Тук са и други момчета, които остават от миналогодишната селекция и имат сериозен дял за завръщането в Трета лига. Има и млади момчета от школата, тяхна задача е да сторят всичко, за да се говори за тях с добри думи в бъдеще. Истина е, че ги няма Стефан Терзиев, Борислав Шабанов, Любен Димитров, Мариян Ловков, Мустафа Шериф, но това не се дължи на разочарование или някакви пререкания с някого. Поканихме всички момчета от предната година да продължат с нас, но някои избраха да не останат в отбора. Причините са различни. Тренировъчният процес е ежедневен, ангажираността на състезателите става по-голяма, а немалко от тези момчета в момента учат или работят далеч от Гоце Делчев, което на този етап не им позволява да участват пълноценно в подготовката. От тази гледна точка те не виждат смисъл да подвеждат себе си и доверието към тях. Ако се появи възможност да се присъединят отново към „Пирин“ (ГД) и имат желание да помогнат, вратата на отбора ще бъде отворена.

– Колко контроли планирате и има ли вече сигурни?

– Планували сме 6-7 контроли. Вече договорихме 3. Първата бе със „Септември“ (Симитли). На 11 юли срещаме „Марек“, а на 15 юли играем с „Беласица“. Нито една от изброените приятелски срещи няма да бъде в Гоце Делчев заради ремонтите на стадиона за новия сезон. Търсим още опоненти сред тимовете, които ще дойдат на подготовка в Банско и Разлог.

– Каква е стратегията по отношение на ДЮШ, с чиято съдба сте натоварен, казахте, че имате желание да разчитате на собствени кадри, което минава през работеща школа?

– През тази година ще отделим сериозно внимание на школата. Има неща, които трябва да бъдат подобрени. Най-напред ще възстановим юношите старша възраст, което не е новина, след като няколко пъти вече го коментирахме. Без тази гарнитура не можем да разчитаме на сериозни резултати при попълването на първия отбор. Тя ще бъде включена в т.нар. Софийска група, където е по-ползотворно да играят нашите момчета. Относно финансите за това перо, нека кажа, че тази група не трябва да се бърка с елитната, където разходите са далеч по-високи. Ние сме разучили този въпрос, разходите не се различават от тези в младшата възраст. Освен това ще даваме шанс не само на местните играчи, а и на местните специалисти. Идеята е да се влагат средства за обучението и подготовката им. За нас местните кадри са много важни, особено в момента, в който се намираме, заради коронавируса. Нашата идея е да работим по една и съща програма от най-малките до най-големите в школата. Това повишава ефективността и най-вече по-лесното включване на момчета от школата в мъжкия отбор.

– Какво очаквате от новия сезон в Трета лига?

– Нашата дивизия е най-силна. Няма да бъде лесно, но ние трябва да се преборим и вярвам, че можем да реализираме целите си. Ако ме питате за място, не мога и не искам да се ангажирам на кое ще се класираме, но вярвам, че ще останем в групатa.

Интервю на АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *