Топ теми

Статистиката на НЗОК за хоспитализираните с Ковид-19 в болниците в Пиринско смути здравната гилдия! При над 200 болни в МБАЛ – Благоевград отчетени 94, в Разлог при 72 отбелязани 0

Статистика за броя на хоспитализираните с коронавирус в лечебните заведения в Пиринско, публикувана в сайта на НЗОК, хвърли в недоумение здравната гилдия. Според официалното съобщение към 29 ноември заетите легла с пациенти с Ковид-19 общо са 220. От справката в табличен вид става ясно, че в МБАЛ – Благоевград от 330 болнични легла по договор с НЗОК заетите легла са 241, от които 94 са с болни с диагноза Ковид-19. В частната болница ПУЛС при 255 легла заети са 121, от които с Ковид са 37. В общинската болница за белодробни заболявания от 36 легла 35 са заети, като 15 са с Ковид. В болницата в Разлог от 149 легла 93 са заети, но няма нито един болен с коронавирус. В гоцеделчевската болница при 155 легла 104 са заети, като само 11 са с Ковид. В Югозападната болница, която разполага с 355 легла, от 234 заети, тези с ковид са 63. Тъй като данните от статистиката на НЗОК силно се разминават с ежедневната информация за препълнени отделения и липса на легла, потърсихме коментар от болничните шефове.

Директорът на МБАЛ – Благоевград, която бе превърната в ковидна болница,

д-р Огнян Митев определено бе изненадан и поясни, че към момента над 200 легла са заети с болни от Ковид, като само родилното и детското са чисти. Той предположи, че силно редуцираният брой се дължи на начина на отчитането, тъй като имало два вида Ковид, но данните така или иначе не са относими с реалната ситуация. Силно впечатлен беше и директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. „Първо, леглата при нас не са 155, а са 138 и към момента се лекуват от Ковид над 90 човека. Не знам какви са тези данни, питайте НЗОК“, каза шефът на болницата в Гоце Делчев д-р Петър Филибев.

 „Не е вярно, че сме били без пациент от Ковид. Това е някаква техническа грешка. Всеки ден подаваме данни за болните. При нас няма инфекциозно отделение, но имаме 75 разкрити ковидни легла, които се водят към вътрешно отделение. Днес заетите легла са 72”, казаха от администрацията на разложката болница.

Коронавирус изкара и болничният шеф д-р Божидар Велев, който след лечение в болница „Токуда“ в момента е в отпуск и се възстановява.

За обяснение се обърнахме и към РЗОК – Благоевград. Пресаташето Даниела Петкова не беше запозната със справката на НЗОК, но след като я видя,  каза, че това не са актуални данни. Тя добави, че ежедневно в края на работния ден получават справка за заетите болнични легла, която се изпраща в НЗОК. Защо обаче има толкова рязко разминаване, като най-драстичният пример за нула легла с Ковид в разложката болница, не стана ясно. От всички болници се оказа, че относително точни са данните за хоспитализираните с коронавирус само в бившия тубдиспансер в Благоевград, които варират между 12-15 човека.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *