Топ теми

Статистика: Юношите у нас се напиват поне през десет дни

Алкохолизмът е тежко заболяване, което е проблем за цялото семейство. Сам човек не може да се справи. Кои са причините за развитие на зависимост към алкохола и какви са възможностите за един алкохолик да се излекува, от zdrave.to потърсиха мнението на клиничния психотерапевт Дора Георгиева.

“Действително е много трудно да се живее с алкохолик, защото той, когато не пие, е един, след това става друг – срещат се различните форми на физическо насилие и психически тормоз. Така че решението да се избяга от алкохолика, не е необосновано. Когато в семейството има деца, трябва да се мисли и за тях.

За съжаление, в България зависимостта все още се приема по-скоро като срамен порок, отколкото като заболяване. Много семейства крият проблема дори в случаи, когато той води до домашно насилие. Изпадането в алкохолна или наркотична зависимост не означава проклятие. Ако се адресира по правилния начин, това състояние може да бъде овладяно. Обикновено лечението на зависимия започва именно след натиск от страна на семейството”, обясни за читателите ни психотерапевтът.

– Г-жо Георгиева, кога консумацията на алкохол може да се превърне в болест?

– Според множество изследвания хората, които са предразположени към пристрастяване към алкохола, са тези, чиито родители са алкохолици. Това е така, защото се получава повишаване на активността на ензима, който отговаря за разграждането на алкохолната молекула в организма. Така се повишава поносимостта към приемане на спиртни напитки и рискът от създаване на зависимост се увеличава.

Влияние оказват и чисто психологичните фактори, които са свързани с индивидуалните качества на човека. Злоупотребата с алкохол може да възникне вследствие на чувство за малоценност, емоционална неустойчивост, тревожност, повишена самовзискателност и др. За тях алкохолът има успокояващ и еуфоризиращ ефект.

Към повишен риск от развитие на алкохолизъм днес са предразположени и все повече тийнейджъри.

– Какво представлява алкохолната болест?

– Алкохолната болест е сериозно състояние, защото при нея има зависимост. Много хора смятат, че за алкохолизъм може да се говори, когато вече има абстиненция – треперене на ръцете и изпотяване сутрин, алкохолен делир. Това не е така. За съжаление, приема се съвършенно нормално всяка вечер да седнеш и да изпиеш 100 мл ракия или водка, а това не е норма. Има много хора, които, пиейки, се развеселяват, стават контактни, но алкохолът работи срещу тях.

– Кои са симптомите?

– Един от първите симптоми е загубата на контрол върху изпитото количество и върху местата, на които се консумира алкохол. Симптом е също така и повишеният толеранс на консумация, когато човек пие, но не се напива, което означава, че неговият черен дроб е подготвен за приемане на големи количества алкохол. Толерансът към алкохола намалява късно, едва с поява на тежки поражения върху черния дроб Повтарящите се ритуални консумации на алкохол “ракийка със салатка” също е симптом. Няма никакво значение какъв алкохол се консумира, за да се стигне до алкохолизъм. При приема на концентрати рискът е по-висок, но до зависимост може да се стигне и с бира. Погрешно е да се смята, че бирата е безалкохолна напитка. Но концентрираният алкохол по-бързо задейства механизма на развитие на алкохолна болест.

– А какви са причините за алкохолната зависимост?

– Една от основните причини за появата на алкохолна зависимост у хората е високата обществена толерантност към пиенето. В нашата страна няма ограничения върху продажбата на алкохол. Има закон, според който тя е забранена на определено разстояние от училищата и болниците. Това обаче не се спазва. Проблем е, че дори се работи върху разширяване на тази търговска дейност. В магазините са напълно достъпни опаковки на концентрат от 200 мл. От друга страна, производителите пускат двулитрови пластмасови бутилки с бира или кутии с вино. Прави се всичко възможно цената да е ниска, за да има системна консумация. За съжаление тази търговска стратегия работи и действително повишава употребата на алкохол.

Развива се и една широка култура на демонстративно приемане на алкохол по улиците, градинките и превозните средства, особено от ученици. Те се разхождат с бира в ръка така, както преди време дядовците им се разхождаха с касетофони. Това не е само някаква си мода, това е поведение с дългосрочни негативни последици.

– Как се лекува зависимостта?

– Контролът на алкохолната консумация в системата на здравеопазването беше съвършено смачкан. Ако потърсим клиника, в която да се лекува алкохолно болен, е много трудно да се намери такава. Практически за София и София – област това единствено е болницата в Суходол. Отделенията в други лечебни заведения в столицата бяха закрити, както и в много други части на страната. В момента почти няма място, където един човек, който съзнава, че е загубил контрол, да може да отиде и да получи адекватна помощ и тя да бъде субсидирана от здравните му осигуровки.

Беше направено така, че средствата, които НЗОК плаща за лечение на хората с алкохолна болест, са малко. В резултат пациентите, които и без това са проблемни, не могат да получават медикаменти. Беше направена и промяна в законодателството, с която бе практически спряно задължителното/принудителното лечение на алкохолно болните.

Лечението на алкохолизма зависи както от личността на пациента, така и от фазата, в която се намира заболяването. Има различни медикаментозни подходи, но при всички е много важно болният да бъде мотивиран да се справи с проблема си.

– Най-честите поражения от пиенето само върху черния дроб ли са?

– Алкохолната зависимост не е свързана единствено с поражения на черния дроб. Най-често се уврежда сърдечносъдовата система. Хората, които имат алкохолна болест, най-често загиват от инсулт или инфаркт. Наблюдава се и сериозна недостатъчност на дихателната функция. Често се наблюдава и атрофия на стомашната лигавица. Характерни за алкохолиците са травмите, както и от остеопороза, към която алкохолът има отношение.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *