Статут на кметство разреши на с. Делвино само да си избира кмет, промяната засяга още 2 благоевградски села – Габрово и Горно Хърсово

В благоевградското с. Делвино няма да се прави допитване сред населението иска ли то само да си избира кмета или не, въпреки че миналата есен ОбС в Благоевград гласува организиране на такава общоселска подписка.

Проблемът на делвинци бе решен с влязла в сила на 18 декември 2020 г. промяна на Закона за местното самоуправление и местната администрация и на последвалите промени в Закона за административно-териториалното устройство /ЗАТУ/ на Република България. Съгласно новия текст на чл. 14 от ЗМСМА, „кметство е населено място с население над 350 души с постоянен адрес“ и с него е съобразен и ЗАТУ. До момента, за да се проведе избор за селски кмет, също се искаше населението да е над 350 души, но населеното място трябваше да има и статут на кметство – процедура, която се гласува в ОбС. Сега вече местните съветници нямат място в решаване на този проблем, тъй като броят на населението автоматично дава мечтания кметски статут.

При това положение поборниците на идеята сами да си избират кмет в с. Делвино автоматично си решават проблема и на следващите местни избори ще могат да го направят. Според данните на ГРАО към 15 декември 2020 г. в селото, управлявано от кметския наместник Любомир Парашкански, с постоянен адрес са 598 души, настоящ адрес в Делвино са посочили 119 души, а едва 29 са с постоянен и настоящ адрес в същото населено място. Общоизвестно е, че реалната цифра на живеещите в селото е последната – 29, а бройките до 598 се надуват главно от македонци, регистрирани от настоящи и бивши кметове в селото, за да си осигурят предимство в местните избори пред другите кандидати. Самият Парашкански е преброил, че от всички делвинци само 34-ма са местни, другите са от Северна Македония. Темата с македонците, които решават съдбата на българските населени места с кухите си регистрации, обаче не е засегната нито в таблиците на ГРАО, нито в ЗМСМА или ЗАТУ.

Законовата промяна от декември 2020 г. ще засегне още 2 села в община Благоевград. Това са с. Габрово и с. Горно Хърсово, които в момента се управляват от кметските наместници Галина Велкова и Иван Митов. Справките сочат, че и двете села по документи са доста многолюдни. В Габрово с постоянен адрес са 807 души, докато едва 16 от тях имат и постоянна, и настояща регистрация тук. В Горно Хърсово с постоянен адрес са 594-има, от тях само 80 души имат в селото и постоянен, и настоящ адрес. Въпреки това и тези две села вече имат право сами да избират кой да ги управлява, а не да се съобразяват с назначението на общинския кмет.

От Централната избирателна комисия уточниха, че новоизлюпените кметства ще могат да ползват правото си да избират сами кой да ги управлява на следващите редовни местни избори, които ще са през 2023 г.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *